Spoprijemanje z duševnimi težavami

Domov » Skrb za duševno zdravje » Spoprijemanje z duševnimi težavami » Depresija – kako lahko pomagam bližnjemu

Depresija – kako lahko pomagam bližnjemu

Depresija je ena izmed najpogostejših in najbolj prepoznavnih duševnih motenj. Čeprav depresijo največkrat povezujemo s slabim razpoloženjem, žalostjo in otožnostjo, se simptomi izražajo tudi na miselnem (črnoglede, brezupne misli) in vedenjskem področju (nespečnost ali pretirana utrujenost, pomanjkanje apetita ali prenajedanje, opuščanje interesov …). Če se bližnji sooča z depresivnim razpoloženjem, je dobro, da poznamo značilne simptome depresije, saj tako osebo lažje razumemo in ji nudimo ustrezno podporo. Posameznik, ki se sooča z depresijo, negativno vrednoti sebe, druge in svojo prihodnost, zato potrebuje veliko mero razumevanja in spodbude bližnjih.


V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov.

Podučimo se o depresiji

Ko se naš bližnji sooča z depresijo, in ne vemo, kako bi mu pomagali, je prvi korak ta, da se o njej podučimo. Depresija je ena izmed najpogostejših in dobro raziskanih duševnih motenj, zato lahko najdemo veliko kakovostnih vsebin in nasvetov za učinkovito spoprijemanje z njo. Izbirajmo le verodostojne vire informacij, posredovane s strani strokovnjakov (npr. na spletu ne zaupamo slepo vsem forumom, klepetalnicam, portalom, itd.). Ko bolje spoznamo simptome, možne vzroke in posledice depresivne motnje, bomo lažje razumeli, kaj bližnja oseba doživlja in kako ji lahko pomagamo.

Za lažje razumevanje depresije pri bližnji osebi lahko preberete poglavje Depresija v Vodiču po motnjah razpoloženja (od 18. strani dalje).
Več zanimivih informacij o depresiji najdete na spletni strani Omra.

Prisluhnimo

Bližnjemu, ki se sooča z depresijo, omogočite, da spregovori o svojih težavah. Čeprav nekateri mislijo, da pogovor o depresiji poslabša stanje, to ne drži. Ravno nasprotno – pogovor predstavlja pomembno pomoč in omogoča razbremenitev posameznika. Na osebo ne pritiskajte, ampak ji pokažite, da ste na voljo za pogovor, ko bo pripravljena.

Ne obsojajmo

Posameznik, ki se sooča z depresijo, se lahko vede na drugim nerazumljiv način. Telesne, kognitivne in čustvene simptome depresije pogosto spremlja tudi izguba interesa za aktivnosti, ki so posameznika včasih veselile. Takšno vedenje se nam lahko zdi nesmiselno in ga lahko zamenjamo za pomanjkanje truda ali lenobo. Pomembno je, da posameznika ne obsojamo, zavedajoč se, da se trudi po svojih najboljših močeh.

Ne predpostavljajmo

Čeprav poznamo značilnosti depresije, nikoli ne predpostavljajmo, kaj posameznik potrebuje in kaj doživlja. Ljudje smo si med seboj različni in vsaka oseba se sooča z depresivno motnjo na njej svojstven način. Posameznika lahko vprašamo, če potrebuje našo pomoč in kako mu lahko pomagamo. Včasih je dovolj že to, da mu prisluhnemo in nudimo občutek razumevanja, sprejetosti, sočutja in varnosti.

Spodbujajmo strokovno podporo in zdravljenje

Pravočasna in kontinuirana strokovna pomoč lahko osebi, ki se sooča z depresijo, nudi ustrezno zdravljenje in potrebno podporo. V procesu zdravljenja je izrednega pomena posameznikova želja po spremembi in njegova motivacija za izboljšanje počutja. Na poti do ozdravitve se lahko posameznik sreča z vrsto ovir (npr. občutek, da ne pride do izboljšanja, neprijetna čustva, dodaten stres in obveznost, pomanjkanje financ in časa). Zato je pomembno, da posameznika spodbujamo, da svoje misli, čustva in občutke odkrito deli s strokovnjakom ter vztraja pri zdravljenju. Če oseba želi, se lahko tudi z njo udeležimo terapije in ji v procesu zdravljenja nudimo oporo. Pri tem je pomembno, da ne prevzamemo odgovornosti nad celotno situacijo, ampak pustimo, da posameznik ohrani občutek samostojnosti in lastnega odločanja.

Dodatni viri informacij:

 

Scroll to Top
Skip to content