Dogodki

Domov » Aktualno » Dogodki » Razstava Duševno zdravje – zdrav življenjski slog skozi oči fotografov

Razstava Duševno zdravje – zdrav življenjski slog skozi oči fotografov

V poletnih mesecih je potekala fotografska razstava “Duševno zdravje – zdrav življenjski slog skozi oči fotografov,” na Krakovskem nasipu v Ljubljani, je nastala ob sodelovanju Nacionalnega programa duševnega zdravja Mira in Srednje šole za likovno oblikovanje in fotografijo ob podpori Turizma Ljubljana. Obiskovalci so si lahko ogledali fotografije dijakov ljubljanske Srednje šole za likovno oblikovanje in fotografijo, ki so skozi objektiv raziskovali svoje videnje duševnega zdravja.

Duševno zdravje je temelj našega zdravja, zato je skrb zanj pomembna v vseh življenjskih obdobjih. O tem, kaj jim predstavlja duševno zdravje, na kakšen način ga lahko krepimo in kako se lahko soočamo s težavami v duševnem zdravju, so skozi objektiv razmišljali dijaki Srednje šole za likovno oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Duševno zdravje predstavlja tudi temelj družinske in gospodarske stabilnosti, družbene blaginje ter kakovosti življenja ljudi.  Posamezniku omogoča udejanjanje njegovih umskih in čustvenih zmožnosti ter mu omogoča, da najde in izpolni svojo vlogo v poklicnem, družbenem in zasebnem življenju. Daje čustveno in miselno trdnost, moč za spoprijemanje s težavami in ostalimi življenjskimi izzivi. Osebe, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju in njihovi bližnji pa so poleg bremena bolezni lahko pogosto deležni diskriminacije, izključenosti in kršenja temeljnih človekovih pravic.

Fotografije so nastale pod mentorstvom prof. Uroša Acmana. Foto: Nea Bekonjič

Kar polovica vseh duševnih motenj, ki se pojavijo kadarkoli v življenju, se začne že do 14. leta starosti, a jih v začetku pogosto spregledamo. Zato je skrb za duševno zdravje pomembna vse življenje. Vsaka duševna stiska pa je tudi priložnost za spremembo na bolje. Iz izkušenj, ki nam jih prinašajo življenjske krize se učimo in s pomočjo bližnjih dosegamo boljšo kakovost življenja.

Krepitev duševnega zdravja, s katero preprečujemo pojav številnih duševnih težav in motenj, presega področje zdravstva in se dotika tudi drugih politik in sektorjev, kot sta področje šolstva in sociale. Zato naslavljanje tega javnozdravstvenega izziva zahteva celovit pristop, ki združuje ukrepe celotne skupnosti, vseh sektorjev, vključno z uporabniki, združenji in skupinami svojcev. To so tudi vodila Programa MIRA – Nacionalnega programa duševnega zdravja 2018–2028

Dijaki Srednje šole za likovno oblikovanje in fotografijo v Ljubljani so pod vodstvom svojega mentorja, profesorja Uroša Acmana, svoje videnje duševnega zdravja raziskovali in izrazili skozi fotografski objektiv.

Dijaki so raziskovali svoj pogled na duševno zdravje Foto: Katarina Gspan

 

Scroll to Top
Skip to content