Novice

Domov » Aktualno » Novice » O medvrstniškem nasilju malo drugače

O medvrstniškem nasilju malo drugače

O medvrstniškem nasilju malo drugače

V torek, 21. maja 2024 ob 11.uri, se je v Mestnem kinu Ptuj odvijala brezplačna projekcija filmov “V moji koži: Prikrito življenje razreda” za učence OŠ Lenart. Najprej so si ogledali štiri kratke filme, nato pa je sledil pogovor s filmsko pedagoginjo Petro Gajžler.  Dogodka se je udeležilo približno 110 učencev.

“Spregovorili so o medvrstniškem nasilju”

Filmska pedagoginja Petra Gajžler je s pomočjo vprašanj spodbudila učence k pogovoru o nasilju. Govorili so o medvrstniški dinamiki (žrtev-storilec-opazovalci) in o načinih preprečevanja nasilja, pri čemer ne smemo pozabiti na osebne meje in spoštljive načine komuniciranja. Učenci so ugotovili, da sami nismo odgovorni za čustva, ki jih doživljamo, smo pa odgovorni za naš odziv v danem trenutku. Čustvo ne opravičuje vedenja, zato moramo vedno iskati načine, kako poiskati nenasilne rešitve problemov. Opazovalci nasilja so dolžni poročati o dogodku vsaj eni odrasli osebi. Poročanje ni enako tožarjenju, saj je namen v ozadju obeh drugačen.

Tožarjenje je povzročanje škode drugemu z namenom, da bi sebi izboljšati tekmovalne pogoje. Torej drugemu želimo slabo zato, da bomo mi na boljšem. In tudi aktivno prispevamo k temu s tem, ko se obrnemo na avtoriteto.

Namen poročanja o nasilju pa je preprečiti neustrezen dogodek, ki ga v našem primeru opredeljujemo kot “medvrstniško” nasilje. Gre za vrsto nasilja, ki poteka med vrstniki, navadno otroci in mladostniki znotraj dane skupine. Oseba, ki poroča, torej informira odrasle o dogodku, ki se ne bi smel dogajat znotraj šolskih in širših družbenih pravil.

“Besede lahko imajo trajne posledice”

Ob pogovoru so učenci spoznali, da premalo govorimo o doživljanju žrtve nasilja, saj na ta način razvijamo empatijo. Slednja je pomembna pri vzpostavljanju in vzdrževanju dobrih medosebnih odnosov, zato bi morali privzgajati čustva empatije že od rane mladosti.

Telesno nasilnega vedenja (npr. potiskanja, lasanja, klofutanja, pretepanja, brcanja, …) se navadno poslužujemo, kadar smo besedno nemočni. Besedno nasilje (npr. manipulacija, mračenje, obrekovanje, spletkarjenje, laganje, prikrivanje, čustveno izsiljevanje, sprenevedanje, žaljenje, grožnje, …) je težje dokazljivo, zato se veliko premalo pogovarjamo o njem. Gre za vrsto nasilja, ki se pozna le na duši človeka in ga ne moremo objektivno izmeriti. Lahko opazujemo vedenje človeka skozi daljši čas, vendar z zagotovostjo ne moremo vedeti. Zato je pomembno, da se med seboj poslušamo in pogovarjamo spoštljivo in potrpežljivo.

“Smeh kot obrambni mehanizem”

Ob ogledu enega izmed kratkih filmov so se učenci veliko hititali, občasno tudi komentirali dogajanje na filmskem platnu. Čeprav so gledali osebno izpoved dekleta, ki je delilo svojo izkušnjo medvrstniškega nasilja, se je veliko učencev odzvalo s smehom. Pedagoginja je pojasnila, da je to pogost odziv, kadar se težko soočamo z neprijetno situacijo. “Ne vemo čisto točno, kaj narediti s tesnobo, ki se nam nabira v telesu, zato se s pomočjo smeha skušamo sprostiti.” Še posebej pogost je ta odziv v socialnih situacijah, kjer težje pokažemo žalostna ali agresivna čustva.

 • Ljudje, ki se pogosto z žalostjo odzivajo na stresne situacije, imajo t.i. težave ponotranjanja.
 • Ljudje, ki se pogosto z jezo odzivajo na stres (npr. razdražljivo, prepirljivo …), imajo t.i. težave pozunanjanja.

Pri težavah ponotranjaja obračamo frustracije sami v vase, kar se kaže predvsem v obliki samopoškodbenega vedenja (npr. zlorabe drog in/ali alkohola, druga tvegana vedenja), medtem ko pri težavah pozunanjanja kažemo svoje frustracije navzven, kar se kaže v povzročanju takšnih in drugačnih težav, zaradi katerih trpi predvsem okolica. 

“Zbolela je z žalostjo”

Učenci so si ogledali tudi nizozemski animirani film, kjer je bila žalost prikazana kot kožuh, ki ga je starejša sestra ves čas nosila na sebi. V pogovoru s filmsko pedagoginjo so povedali, da kožuh doživljajo kot “masko”, s katero se je deklica skrivala pred drugimi. Spoznali so, da je žalost čustveno stanje, ki se lahko razvije v depresivno razpoloženje in zatem še v depresijo.

Narava depresije je takšna, da se sami težko izvlečemo iz nje in se pozdravimo. Navadno potrebujemo drugo osebo, da nam pomaga pri premagovanju depresije. Pogosto si moramo pomagati celo z antidepresivi, na katere se odzivamo zelo različno. V vsakem primeru pa potrebujemo “zunanjo motivacijo”, ki nam pomaga pri “aktivaciji” (npr. skrb za osebno higieno, vsakodnevna domača opravila, šolske/službene obveznosti, prostočasne aktivnosti, čim več gibanja …). 

Iz vidika družbe so težave ponotranjanja precej bolj zaželena, saj sistemi veliko lažje upravljajo z “nemotečimi” ljudmi. Na dolgi rok pomeni, da bodo ljudje v sebi premlevali o vseh krivicah, ki jih ne morejo predelati, hkrati pa se bo njihovo telesno in duševno zdravje vedno bolj krhalo. Dokler jim ne bo “prekipelo” ali pa se bodo “sesuli”. Ne glede na izid bo posameznik na izgubi.

Po drugi strani pa so težave pozunanjanja iz vidika posameznika veliko bolj koristna. Ljudje namreč potrebujemo ventil, preko katerega lahko sproščamo svoje frustracije oziroma jih preokvirimo v vedenja, ki so za nas bolj koristna. Pa ne samo za nas, pač pa tudi za našo okolico. V sebi namreč nosimo veliko ustvarjalne energije, ki nam omogoča, da se lahko izrazimo na veliko različnih načinov.

“Kultura na recept”

Vsi, še posebej tisti, ki delamo z mladimi, v teh časih prepoznavamo nujnost naslavljanja vsebin duševnega zdravja in medsebojnih odnosov, kar ni vedno lahko. Kako, kdaj in kje odpreti te vsebine ob zavedanju, da je področje duševnega zdravja prežeto z odpori, molkom, stigmo?

V želji, da bi prostore pogovora odpirali tudi s pomočjo umetnosti, tokrat preko filmske umetnosti, smo se v okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravje, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, povezali s Kinodvorom, ki že vrsto let ustvarja kakovostno filmsko kulturo in si prizadeva za filmsko vzgojo mladih.

Kot odziv na potrebe po vsebinah, ki bi podpirale duševno dobrobit otrok in mladih, so v Kinodvoru oblikovali:

 • Program kratkih filmov V moji koži: prikrito življenje razreda 12+: filmi obravnavajo teme medvrstniških odnosov v luči stisk, nasilja, družbenih omrežij, vrstniških pritiskov, pa tudi solidarnosti in pomoči ter omogočajo številna izhodišča za pogovore v kinu in v razredu. Program je na voljo za predvajanje v kinematografih po vsej Sloveniji, v mnogih po znižani ceni. Ob filmih priporočamo pogovor s filmskimi pedagogi/njami. Več o programu kratkih filmov V moji koži: prikrito življenje razreda
 • Slovenski film Za vogalom je na voljo tudi za brezplačen ogled v razredu preko spleta. Prijave za ogled in geslo najdete na povezavi.
 • Pripravili so tudi pedagoško gradivo za oba programa. V oktobru so pripravili tudi širši priporočilni seznam filmov za različne starostne skupine.

Prizadevamo si, da bi vsebine dosegle učence in učenke po vsej Sloveniji – za informacije in svetovanje pišite ali pokličite Barbaro Kelbl, Javni zavod Kinodvor, M: 040 490 337, E: solski@kinodvor.org

Sanja Tkalec, regijska koordinatorka duševnega zdravja, Program MIRA, Nacionalni program duševnega zdravja, NIJZ

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content