Novice

Domov » Aktualno » Novice » Program VIVA – brezplačna pomoč pri spoprijemanju s stresom na delu

Program VIVA – brezplačna pomoč pri spoprijemanju s stresom na delu

V poletnih mesecih bo potekal brezplačni spletni program VIVA za lažje spoprijemanje s stresom na delovnem mestu, pod okriljem spletne strani Živ?Živ!, ki jo upravlja Slovenski center za raziskovanje samomora (Inštitut Andrej Marušič).

Čeprav se z občasnim stresom pri delu srečujemo vsi, lahko dlje trajajoča in ponavljajoča izpostavljenost stresu privede do izgorelosti. Izgorelost označuje stanje izčrpanosti, ki lahko vodi v resnejše fizične in duševne težave. Ob izgorelosti je pogosto prisotna tudi nezmožnost zdravega odklopa od dela po zaključenem delovnem času ter razmejevanja med delom in zasebnim življenjem. Tako se delo v različnih oblikah (misli, čustva, vedenje) pogosto nadaljuje tudi po koncu delovnika, kar lahko privede do pomanjkanja ustreznega počitka.

Ker so izgorelost in težave povezane s stresom na delu pereča problematika sodobne družbe, so strokovnjaki v sklopu raziskovalnega projekta zasnovali brezplačni program VIVA, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Vodja projekta je dr. Sara Tement, univerzitetna diplomirana psihologinja in izredna profesorica ter namestnica predstojnika na Oddelku za psihologijo (Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru). K razvoju programa so pomembno prispevali številni psihologi ter dr. Vita Poštuvan, univerzitetna diplomirana psihologinja, izredna profesorica in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Glavni namen 6 tedenskega programa Viva je udeležencem pomagati, da se osvobodijo utrujenosti, odvečnih negativnih misli, čustev in skrbi povezanih z delom. Udeleženci bodo pridobili znanja in spoznali praktične vaje, ki jim bodo omogočile bolj učinkovito spoprijemanje z obremenitvami in stresom ter posledično boljše duševno počutje.

Vse informacije o vsebini, pogojih za prijavo, trajanju, lokaciji in terminu programa najdete na povezavi programa VIVA.

 

Scroll to Top
Skip to content