Novice

Domov » Aktualno » Novice » Vpliv epidemije covid-19 in z njo povezanih ukrepov na študente

Vpliv epidemije covid-19 in z njo povezanih ukrepov na študente

Pandemija in številni ukrepi za zajezitev širjenja bolezni so korenito posegli na številna področja našega vsakdanjega življenja in še poglobili dejavnike stresa, ki imajo, med drugim, velik vpliv tudi na naše duševno zdravje in počutje.

Številne raziskave zadnjega leta (tako tuje kot domače) jasno nakazujejo poslabšanje duševnega zdravja v času pandemije pri različnih populacijah. Med najbolj ranljivimi in prizadetimi pa so mlajše generacije, saj so ukrepi temeljito spremenili tudi potek izobraževanja v celotnem šolskem sistemu. Le-ta se je praktično čez noč preselil iz učilnic na spletna orodja in tako potekal na daljavo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je želel preveriti, kako je aktualna situacija in z njo povezane spremembe vplivala na doživljanje med študenti, zato so v okviru projekta »Ukrepi na področju obvladovanja širitve covid-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva« izvedli raziskavo prav na to tematiko. V raziskavi je sodelovalo 7.154 študentov različnih visokošolskih zavodov v Sloveniji.

Izsledki raziskave so pokazali, da je celotna situacija za številne študente zelo stresna in pri mnogih sproža občutke anksioznosti, depresivnosti, osamljenosti, brezizhodnosti in tudi dolgočasja. Zaznane so bile visoke stopnje samomorilnih misli, kar je še posebej skrb vzbujajoče. Pri večini udeležencev je bila zaznana šibka psihična prožnost oz. odpornost, ki je bistvenega pomena pri uspešnem prilagajanju na težke življenjske okoliščine in učinkovitemu spoprijemanju s stresnimi situacijami. Več kot polovica udeležencev je zaradi duševnih stisk v času pandemije poiskala pomoč, predvsem pri bližnjih ter na spletu.

Podrobnejši povzetek ugotovitev in celotno poročilo raziskave »Doživljanje epidemije covid-19 med študenti« je dostopno na spodnjih povezavah:

 

Scroll to Top
Skip to content