Novice

Domov » Aktualno » Novice » Izsledki nacionalnega srečanja Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu!

Izsledki nacionalnega srečanja Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu!


V okviru vsebin Nacionalnega programa za duševno zdravje (2018-2028), Programa MIRA, je bilo dne 10. 12. 2021 organizirano nacionalno srečanje z naslovom »Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu!«. Namenjeno je bilo krepitvi duševnega zdravja v delovnih okoljih.

Dogodek je zaradi epidemioloških razmer potekal na daljavo, spremljalo pa ga je 300 zaposlenih in vodstvenih kadrov iz različnih okolij: tako javnega kot zasebnega sektorja. Predstavniki organizacij s področja izobraževanja ter zdravstvenega in socialnega varstva, ponudniki storitev za krepitev duševnega zdravja na delovnem mestu, predstavniki nevladnih organizacij in drugi udeleženci iz najrazličnejših delovnih okolij so prisluhnili 15 govorcem, ki so samostojno ali v okviru okrogle mize predstavili izzive in možne rešitve za krepitev dobrega počutja zaposlenih.

Namen srečanja je bil dvig zavzetosti organizacij in posameznikov za krepitev duševnega zdravja v delovnih okoljih, povezovanje ključnih akterjev, ki lahko pripomorejo k dobremu počutju na delovnem mestu ter podpora posameznikom in organizacijam pri izzivih, povezanih s pandemijo in skrbjo za duševno zdravje.

V razpravah so bili predstavljeni izzivi in možnosti, s katerimi se srečujejo zaposleni pri skrbi za lastno duševno zdravje ter rešitve in predlogi delodajalcem za krepitev dobrega počutja zaposlenih.

Novinarski odmev o razpravi si lahko preberete na naslednji povezavi.

Strokovnjaki so na podlagi praktičnih izkušenj s terena opozorili na pereče izzive, ki terjajo pozornost tudi v bodoče:

  • problematika samozaposlenih oseb, ki so zaradi pandemije in z njo povezanega zapiranja gospodarstva potrebovali več podpore;
  • dolžnost delodajalcev, da zmanjšujejo psihosocialna tveganja na delovnem mestu ─ a je hkrati potrebno tudi aktivno sodelovanje zaposlenih;
  • naslavljanje stigme, ki naj bo specifično glede na okolje, starost in poklicno skupino, v katerem se le-tá pojavlja;
  • osnova dobre promocije duševnega zdravja pri delu sta tako skrb za lastno duševno ravnovesje, kot tudi dobri medosebni odnosi, ki temeljijo na zaupanju in avtentičnosti.

Celotno poročilo posveta je dostopno na spodnji povezavi.

Video posnetek celotnega srečanja si lahko ogledate spodaj.

 

Scroll to Top
Skip to content