Novice

Domov » Aktualno » Novice » Nad anksioznost slovenskih otrok in mladostnikov odslej tudi s programom COOL KIDS

Nad anksioznost slovenskih otrok in mladostnikov odslej tudi s programom COOL KIDS


V ponedeljek, 4.  julija 2022, se je na ljubljanski fakulteti za Računalništvo in informatiko odvila zaključna konferenca programa COOL KIDS. Na konferenci so bili predstavljeni rezultati pilotske izvedbe programa, ki smo ga v Sloveniji pričeli uvajati v letu 2020 znotraj štirih partnerskih ustanov: v ljubljanskem in mariborskem Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše ter v zdravstvenih domovih Ljubljana in Velenje. 

Gre za avstralski, na kognitivno-vedenjski terapiji utemeljen terapevtski program za pomoč otrokom in mladostnikom, ki imajo težave z anksioznostjo, in je razširjen že po vsem svetu. Za izvajanje programa se je pri nas v uvajalnem obdobju usposobilo 13 psihologov, v letih 2021 in 2022 pa je bilo vanj vključenih 90 otrok in mladostnikov, starih od 7 do 19 let. Prevedli in priredili so tudi vsa gradiva za izvajanje programa.

Na konferenci je kot poseben gost najprej predaval prof. dr. Ron M. Rapee z Univerze Macquarie v Sydneyu, ki je eden glavnih avtorjev programa in eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za področje čustvenih motenj pri otrocih in mladostnikih. Podrobneje je predstavil sam koncept programa, ki poteka v treh različicah: za starše predšolskih otrok, za šolske otroke in za mladostnike. Posebej je prilagojen tudi za otroke z nižjo stopnjo odzivnosti na standardni program (socialno-anksiozni, komorbidno depresivni in otroci z motnjo pozornosti). Program se izvaja tako individualno kot skupinsko ter tako v živo kot v internetni različici (kot oblika samopomoči). Opravljenih je bilo že več raziskav, ki so pokazale občutno znižanje anksioznosti v času trajanja programa, pa tudi po zaključku, saj le-ta otrokom, mladostnikom in staršem pomaga razviti in usvojiti posamezniku prilagojene veščine obvladovanja in odzivanja v situacijah, ki vzbujajo zaskrbljenost.

Občutno nižja stopnja zaskrbljenosti tudi še 3 mesece po zaključku programa

Uvodnemu predavanju posebnega gosta je sledila predstavitev poteka in rezultatov pilotnega uvajanja in načrtov za nadaljnji razvoj ter razširitev programa Cool Kids® v Sloveniji, ki ga z mrežo izvajalcev v šolstvu in zdravstvu v naslednjih letih želijo lokalno čim bolj približati vsem anksioznim otrokom in mladostnikom ter njihovim staršem.

Ugotovljeno je bilo, da je program klinično pomembno zmanjšal simptome anksioznosti, izboljšal kvaliteto in zadovoljstvo z življenjem, pomembno zmanjšal negativne avtomatske misli o sebi ter izboljšal globalno funkcioniranje tudi še 3 mesece po zaključku programa. Največji učinek so izvajalci na podlagi samoocen in ocen staršev zaznali pri zmanjšanju simptomov skupne anksioznosti, po samoocenah se je občutno zmanjšala socialna anksioznost, medtem ko so terapevti ocenjevali globalno funkcioniranje.

Rezultati so zaenkrat preliminarni, saj program še ni v celoti zaključen, podatki se še zbirajo, vzorci so razmeroma majhni in omejeni na obravnave v zdravstvenih domovih, manjkala je tudi kontrolna skupina. A prve ugotovitve so vsekakor zelo vzpodbudne in primerljive s tistimi iz tujine: otroci in mladostniki so se z vključitvijo v program Cool Kids naučili učinkovitih strategij za samopomoč pri obvladovanju anksioznosti. Po zaključku pilotne izvedbe bo sledila podrobnejša evalvacija, podpis pogodbe za licenco izvajanja usposabljanj in akreditiranja, temu pa usposabljanje za 250 novih izvajalcev iz 125 ustanov v šolstvu in zdravstvu.

Drugi del konference je bil zasnovan bolj interaktivno. Na tematskih delavnicah smo se udeleženci, razdeljeni v 4 skupine, bolje spoznali z različnimi fazami poteka programa in kako pri njem lahko otroke in mladostnike podprejo starši. Dogodek se je nato zaključil z okroglo mizo o vlogi in možnostih implementiranja z dokazi podprtih programov preprečevanja in pomoči na področju duševnega zdravja znotraj šolstva. Okroglo mizo je povezovala dr. Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, o sami temi okrogle mize pa so skupaj z njo razpravljali Ajda Erjavec iz Društva šolskih svetovalnih delavcev, Mojca Gobec z Ministrstva za zdravje, dr. Brigita Rupar iz Zavoda RS za šolstvo, Nina Triller, ravnateljica OŠ Kolezija, in Matej Vinko z NIJZ, namestnik vodje Programa Mira.

Več o samem programu in dogodku si lahko preberete na spletni strani Cool Kids Slovenija.

 

Scroll to Top
Skip to content