Novice

Domov » Aktualno » Novice » Za dobro duševno zdravje poleti

Za dobro duševno zdravje poleti


Zdravstvene institucije v poletnem času pogosto opozarjajo na obremenilni učinek visokih temperatur na človekovo telo. Čeprav ob tem največkrat pomislimo na zadostno hidracijo, zaščito kože pred soncem in hlajenje bivalnih prostorov za razbremenitev srčno žilnega sistema, pa zaradi visokih poletnih temperatur naraste tudi število nekaterih akutnih težav v duševnem zdravju.

Na šoli javnega zdravja Univerze v Bostonu so v raziskavi ugotovili, da se ob vročinskih valovih znatno poveča število obiskov urgence zaradi novonastalih vedenjskih motenj pri otrocih ter zaradi stresnih, anksioznih in razpoloženjskih motenj, pa tudi zaradi težav kot posledice zlorabe substanc, shizofrenije in samopoškodovanja.

V raziskavi so analizirali podatke približno 3,5 milijona obiskov urgentnih oddelkov v s strani nekaj več kot 2,2 milijona posameznih odraslih oseb, ki so pomoč potrebovale od maja do septembra v letih od 2010 do 2019. Izkazalo se je, da vročina pri tem ni izbirala po starosti, niti po spolu ali raznolikosti regij, v katerih so osebe živele. Je pa bilo nekoliko več težav zaznati v območjih, kjer so ljudje manj vajeni vročinskih udarov in kjer so letne povprečne temperature nižje kot drugod. Urgenco je zaradi težav v duševnem zdravju v času ekstremnih poletnih temperatur poiskalo tudi nekoliko več moških kot žensk.

Klimatske spremembe že ogrožajo duševno zdravje najbolj ranljivih

Čeprav študije, ki iščejo povezanost med vročino in povečanjem težav v duševnem zdravju, obstajajo že od prej, teh vendarle še nimamo dovolj, pri večini ni zadostnega vzorca ali pa so nakazale zgolj povezanost z zelo specifičnimi pojavi, kot so več zlorabe alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ali poslabšanje že obstoječih psihiatričnih težav. Potrebno bi bilo bolje raziskati tudi vzročno povezanost dejavnikov. Dotična raziskava bostonske univerze je ena bolj poglobljenih in obsežnih do sedaj, v njej pa so se avtorji posebej usmerili prav na učinke ambientalnih temperatur na duševno zdravje.

Zaradi splošnega segrevanja ozračja tudi v Evropi in Sloveniji  vse pogosteje doživljamo ekstremne poletne temperature, kar poleg ekološkega predstavlja tudi dodaten izziv za javno zdravje. V prihodnje bo tako potrebno nameniti več pozornosti dobri pripravljenosti na ekstremne vremenske razmere tudi z namenom preprečevanja psihičnih težav pri bolj ranljivih družbenih skupinah in tistih, ki živijo območjih, kjer so bili ekstremi do sedaj razmeroma redek pojav.

Nekaj nasvetov za krepitev duševnega zdravja poleti

Poleti se nam urnik nekoliko spremeni. Da nam to ne bi povzročalo dodatnega stresa, si lahko pomagamo z vzpostavitvijo drugačnih dnevnih rutin. Z ustrezno hidracijo in lahkotnejšo, pretežno rastlinsko prehrano poleg ostalih organov skrbimo tudi za zdravje možganov in črevesne mikrobiote, ki sta glavna telesna stebra duševnega zdravja. Potrudimo pa se tudi, da v hladnejših delih dneva čim več časa preživimo na prostem, po možnosti v naravi. In najbolj pomembno: če se odpravljamo na dopust, pustimo službo in skrbi doma!

Viri:

 

Scroll to Top
Skip to content