Zgodbe ljudi

Domov » Duševno zdravje » Zgodbe ljudi » Veronikina zgodba

Veronikina zgodba

Veronikina zgodba

Naj povem, da zelo rada na vse stvari gledam razumsko in to sem počela že kot otrok. Imam ostro postavljene morale in pravila, katerim želim slediti in posledično to prenašam tudi na druge.

Zato so odrasli velikokrat poudarjali, da se obnašam zelo odraslo in zrelo. Zelo pohvalno, a po drugi strani velik pritisk, sploh v svetu športa, kjer so že zelo zgodaj zahtevane odlike kot so disciplina, odgovornost, posvečenost.

Vsa ta razumskost deluje najbolje, dokler so težave oddaljene, teoretične in vsekakor ne ogrožujoče. Ko sem se počutila nezmožna rešiti problem, sem seveda odreagirala čisto otroku ali mladostniku podobno.

Preselili smo se, ko sem bila še osnovnošolka in se odločili, da je zaradi okoliščin najbolje, da šolo opravljam po izpitih. V tistem trenutku se nismo zavedali, da je to ogromen zalogaj, saj se do takrat preprosto nisem rabila učiti. To je pomenilo, da se niti nisem znala, niti nisem imela potrebne discipline za to. V trenutku selitve sem dobila tudi svojo sobo, v kateri sem preživela ves svoj prosti čas. Prijateljice sem videla redko, moj edini stik z realnostjo pa je bil šport. Vse to je nekako delovalo, dokler se ni še to zalomilo. Večji del mojega življenja je potekal virtualno, ljudje pa smo socialna bitja. Ko gledam za nazaj sem bila kot v kakšnem filmu, zaprta v sobo, vase, s slušalkami v ušesih. Šolske obveznosti so se nabirale, v športu pa so vedno vzponi in padci. Ti pridejo v obliki neuspehov, poškodb, ali skrhanih odnosih med vrstniki in trenerji. Poleg vsega se mi je ob takem času prikradla še klasična najstniška zaljubljenost, ki ni kaj dosti pripomogla stanju, v katerem sem bila. V teh trenutkih sem imela občutek, da se mi ruši svet, moje prepričanje takrat pa je bilo, da za to ne sme izvedeti nihče, zato sem na vso moč stiske skrivala z nasmehom. Za določene težave so prijateljice vedele, a takrat še nismo bili dovolj stari, da bi sploh znali ukrepati, oziroma nas tega nobeden ni naučil. Če bi lahko, bi takrat najraje izginila iz tega planeta, kar je na srečo zaznala moja mami. Zaradi stiske je pristopila k moji športni psihologinji in se ji zaupala. To sem pospremila z jokom in nestrinjanjem, saj sem se v tistem trenutku sramovala svojih občutkov in je bila moja glavna skrb: Kaj si bo mislila o meni? Ta skrb je seveda bila zaman, saj vsak dober psiholog razume take situacije, je na tem področju izobražen in pripravljen pomagati. Od tistega trenutka so me budno spremljali, a seveda to ne pomeni, da so težave kar izginile. Z vstopom v srednjo šolo sem šport še močneje postavila na 1. mesto in posledično nekako padla v povprečje v šoli. Še vedno sem opravljala obveznosti po izpitih, zato si nisem pridobila prijateljev in nisem čutila pripadnosti razredu. Povprečja nisem bila vajena, saj sem vedno blestela na vseh področjih. Če sem iskrena, se do konca šolanja nisem povsem sprijaznila s tem. Vedno želim stvari opraviti z odliko, kar je včasih lahko težava, saj dobro ni več dovolj dobro. Šola mi je iz tega razloga predstavljala ogromen stres, veliko sem prejokala, a na srečo vseeno speljala stvari do konca. Med tem sem se v športu vse bolj bližala profesionalizmu, s tem so se pričakovanja in pritiski večali, kar me je nekajkrat sesulo.

Ne glede na vse sem izjemno hvaležna za podporo družine in psihologinje, ki so me spremljali in me bodo še naprej. Do psihologinje sem hodila redno, delila svoje občutke, strahove in frustracije. Starši so se trudili paziti na moje razpoloženje, me odtegniti iz samote svoje sobe. Naučila sem se, da bodo ovire in težave na vsaki poti, a je pomembno, da znam zaznavati svoje stiske in ob potrebi prositi za pomoč. Ni me več sram, saj se večina prej ali slej spopade s takšnimi ali drugačnimi težavami, in čim manjši bo tabu te tematike, tem lažje bomo delovali. Lažje in prej bomo stopili po pomoč, se zaupali prijatelju, staršem, strokovnim delavcem. Vem, da je bilo že večkrat slišano, a vseeno še enkrat, včasih pomaga že pogovor.

Jaz sem se zaupala ožjem krogu v katerem sem se počutila varno. Imela sem še občutke, da je to sramotno, da ljudje tega ne razumejo in te gledajo postrani. Veliko jih ne želi govoriti o tem, oziroma sploh poslušati, ker bi to pomenilo, da so dolžni pomagati in prevzeti del odgovornosti. Tudi sama sem se srečala s takimi, ki so raje zaprli oči in krivdo zvalili name. Takrat je pomembno, da najdemo pravi podporni sistem, takim ljudem pa ne damo možnosti za sprenevedanje. Odkar sem se znebila občutka sramu čutim, da skozi čas duševno zdravje vseeno postaja manjša stigma in to me veseli. Prav s tem namenom tudi jaz delim svojo zgodbo. Največji napredek pri sebi sem storila ravno s pogovorom. Neštetokrat predelana, izpovedana zgodba, ki me je vsakič manj ranila. Poleg pogovora sem od psihologinje dobila različne tehnike spopadanja z določenimi težavami.

Ne glede na to, da je od začetka mojih težav minilo že kar nekaj let, se občasno še vedno spopadem s čim podobnim. Razlika je ta, da prvič nisem vedela kaj točno se mi dogaja, in sem samo tonila globlje v samoto, izoliranost. Ko zdaj padem v krog črnih misli, se tega zavem in znam primerno reagirati, ter imam ljudi, katerim se lahko zaupam in so me pripravljeni poslušati. Vem, da sem nagnjena k pesimizmu in to v trenutku zavestno tudi popravljam. Želim si, da bi se že takrat zavedala, da nisem sama in cel svet proti meni, da duševne bolezni niso sramota, in tudi ne nekaj kar pometemo pod preprogo.

Razlog pisanja moje zgodbe je, da če se mogoče najdeš v podobni situaciji lahko vidiš, da nisi sam, da se take reči ne dogajajo samo tebi. Tudi če te kdo ne razume ali ne želi razumeti, obstaja ogromno takih, ki se trudijo prisluhniti in pomagati. Lahko je to prijatelj ali pa strokovni delavec. To na koncu sploh ni pomembno. Kar je pomembno si ti in tvoje počutje. Včasih se nam zdi, da se bo brez nas podrl svet. Na koncu vedno pridemo do spoznanja, da si lahko vzamemo čas zase, ko ga rabimo. Ko smo spočiti, napolnjeni z energijo, gremo lahko naprej in svoje obveznosti opravimo bolje in hitreje. V težkih trenutkih poskusi najti energijo in čas za stvari, ki te veselijo in večkrat postavi sebe na prvo mesto. Kljub hitrem tempu življenja se ustavi in poskrbi zase. Če boš iskren do sebe in drugih, te bodo težje obsojali, etiketirali. Skupaj lahko poskrbimo, da duševne bolezni ne bodo več tabu. S tem bo lažje o njih govoriti in jih tudi reševati.

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content