Dogodki

Domov » Aktualno » Dogodki » Teden možganov: mednarodna akcija ozaveščanja o možganih

Teden možganov: mednarodna akcija ozaveščanja o možganih

Naši možgani so izjemno zanimiv, kompleksen in hkrati skrivnosten sistem, ki orkestrira in določa vse, kar počnemo ter kako delujemo. Skupaj v interakciji z okoljem pogojujejo naše duševno zdravje in počutje, saj usmerjajo naše misli, občutke in vedenje. Sodobna dognanja nevroznanosti so omogočila nove uvide in poglobljeno razumevanje našega psihološkega ustroja, čeprav ostaja še veliko odprtih vprašanj in neznanega.

Zaradi ključnega vpliva zapletenega delovanja možganov na naše celovito zdravje in počutje, od 1996 poteka vsako leto v marcu svetovna kampanja Teden možganov (BrainAwarenessWeek), ki želi osveščati laično in strokovno javnost o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja.

Letošnja kampanja Teden možganov, znotraj katere se bodo odvile številne zanimive aktivnosti, bo potekala med 15. in 19.3.2021. Osrednja tema bodo medosebni odnosi, saj so ukrepi zoper COVID-19 močno posegli na področje ustvarjanja in vzdrževanja odnosov.

Ponedeljkovi otvoritvi Tedna možganov sledijo plenarna predavanja, ki iz različnih zornih kotov predstavijo osrednjo tematiko. Torek in četrtek sta namenjena predavanjem, ki osvetlijo tematiko iz kliničnega vidika. Ta dva dni predavajo strokovnjaki, ki delujejo na področju zdravstva ter se v praksi ukvarjajo z nevrološkimi boleznimi in težavami v duševnem zdravju. Sreda je namenjena top temam v nevroznanosti, kjer so predstavljena pomembna nevroznanstvena odkritja zadnjih let. Celoten program zaokroži okrogla miza, ki poteka v petek. Ves teden v sodelovanju z različnimi zunanjimi izvajalci potekajo delavnice za otroke in odrasle ter projekcije filmov in razprave o njihovi vsebini. Vsako leto v okviru Tedna možganov poteka tudi likovni natečaj za osnovnošolce.

Zaradi trenutnih razmer bodo vse aktivnosti potekale preko spleta.

Celoten program in napotke za udeležbo najdete na https://tedenmozganov.si/

 

Scroll to Top
Skip to content