Dogodki

Domov » Aktualno » Dogodki » Teden možganov 2022 – tema letošnjega dogodka se glasi »Utelešeni«

Teden možganov 2022 – tema letošnjega dogodka se glasi »Utelešeni«


Možgani kot eden izmed kompleksnih sistemov človeškega telesa niso le središče uma, temveč tudi stičišče vseh informacij, ki prihajajo iz našega telesa ter zunanjega okolja. Delujejo kot dirigent našemu doživljanju, vedenju in delovanju, zato predstavljajo pomemben del telesnega in duševnega zdravja. Velik del sodobne znanosti se zaradi tega usmerja prav na njihovo preučevanje. Čeprav zapleteno delovanje možganov še vedno ni v celoti pojasnjeno, so nevroznanstveniki v zadnjih desetletjih prišli do novih spoznanj, ki nam pomagajo pri razumevanju možganskega sistema in odzivanja v primeru možganskih okvar.

Zaradi množičnih spoznanj in uvidov na področju delovanja možganov so v sklopu mednarodne kampanje Teden možganov (angl. BrainAwarenessWeek) od leta 1996 dalje vsako leto v marcu organizirana predavanja, delavnice in okrogle mize na temo različnih spoznanj s področja nevroznanosti.

V Sloveniji za organizacijo tovrstnega dogodka skrbi SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost. Namen Tedna možganov je ozaveščanje ljudi o skrbi za svoje živčevje ter razumevanje njihovega vpliva na različna področja telesnega in duševnega zdravja. Vsako leto v marcu se tako zberejo strokovnjaki kot tudi laični radovedneži, ki jih zanimajo tematike s področja nevroznanosti. Od leta 2016 dalje je sreda v tretjem tednu marca, ko poteka Teden možganov, razglašena za nacionalni dan možganov.

Vabljeni na letošnje dogodke znotraj Tedna možganov 2022

Teden možganov je organiziran tudi letos, in sicer v času od 14. do 18. marca 2022. Tematika letošnjega dogodka nosi naslov Utelešeni, osrednja tema pa je »telo in možgani«. Tekom dogajanja se bodo poslušalci seznanili s tem, na kakšen način se naši možgani prepletajo s preostalim telesom. Preko različnih govorcev bomo lahko spoznavali kako gibanje, meditacija, mikroorganizmi ali motnje vplivajo na avtonomno živčevje. Poleg uvodnih in kliničnih predavanj so tekom celotnega tedna organizirane tudi delavnice za odrasle in otroke ter filmske projekcije s komentarji. Za zaključek dogodka so načrtovane različne okrogle mize, kjer bodo razglabljali strokovnjaki iz različnih področij.  

Dogodki bodo potekali v živo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu, vzporedno pa jih bo možno spremljati tudi preko spleta na Youtube kanalu SiNAPSA. Vsi dogodki praviloma potekajo v slovenskem jeziku.
Več informacij o programu in prijavi na dogodek najdete na spletni strani Tedna možganov ali njihovem Facebook profilu.

 

Scroll to Top
Skip to content