Novice

Domov » Aktualno » Novice » Zdravo in aktivno preživljanje otroških počitnic

Zdravo in aktivno preživljanje otroških počitnic

Zaradi epidemioloških razmer smo bili minulo leto vsi, še posebej naši šoloobvezni otroci in mladostniki, prisiljeni veliko časa presedeti pred računalniškimi zasloni. Mnogo več in dlje kot običajno. Tudi za druženje s prijatelji in igro na svežem zraku ni bilo veliko možnosti in časa. Sedaj med poletnimi počitnicami, je čas, da vsi čim večkrat izklopimo računalnike in pustimo telefone v žepih, razen takrat, kadar res ne gre drugače.

MED POČITNICAMI BODIMO ČIM MANJ ZA ZASLONI! POJDIMO VEN, NA SVEŽ ZRAK, V NARAVO!

V letu 2018 je bila med slovenskimi otroci in mladostniki, starimi 11, 13, 15 in 17 let, opravljena raziskava »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju«, katere izsledki so pokazali, da je tudi v Sloveniji, kot povsod po svetu, vse več otrok in mladostnikov, ki kažejo znake prekomerne uporabe računalnikov in telefonov. Rezultati so pokazali, da ima 10,2% slovenskih otrok in mladostnikov znake zasvojenosti z videoigrami, pri 8,3% pa so se pokazali znaki problematične uporabe družabnih omrežij. Prekomerna uporaba sodobnih digitalnih tehnologij in zasvojenost od nekaterih na ta način posredovanih vsebin se odraža v različnih težavah otrok in mladostnikov, kot so: sprememba spalnih, prehranjevalnih in higienskih navad, manjša skrb zase, čustvena nihanja in pretirani čustveni odzivi ob onemogočanju dostopa do sodobnih digitalnih pripomočkov, zapiranje vase, razdražljivost, težave v medosebnih odnosih, razpršena pozornost, zmanjšana koncentracija in zmožnost za ohranjanje zbranosti in poglobljeno razmišljanje.  

Več informacij ter priporočila in usmeritve za primerno uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih najdete na tej povezavi.

Spodbudite vašega šoloobveznega otroka ali mladostnika, naj preživi čim več časa v gibanju v naravi, s prijatelji na svežem zraku! In, če vas vpraša, kaj naj počne brez računalnika in telefona, mu ponudite naš počitniški koledar, v katerem bo našel polno idej, kako zdravo in aktivno preživeti počitnice. Vsak dan je lahko nekaj posebnega in verjamemo, da ne bo nikomur dolgčas!

Koledar najdete na spodnji povezavi:
PDF Počitniški koledar zdravja

Naj bodo te počitnice dolge, zabavne in zdrave!

 

Scroll to Top
Skip to content