Novice

Domov » Aktualno » Novice » Družinska digitalna dieta za duševno zdravje

Družinska digitalna dieta za duševno zdravje


Zasloni so v naših življenjih postali že stalnica, končnega konsenza o tveganjih, ki ga čas, preživet pred zasloni, predstavlja za duševno zdravje, pa še nimamo (1, 2). Pa vendar že obstaja dovolj dokazov, ki govorijo v prid omejevanju rabe digitalne tehnologije – zlasti za mlade ljudi (3, 4, 5).

Ko se za dlje časa zavestno odločimo za časovno omejevanje uporabe zaslonov, da bi čas raje preživeli »nepovezano« (»off-line«), lahko govorimo o digitalni dieti ali digitalnem postu. Tega se lahko poslužimo občasno, denimo po obdobjih, ko smo zaslone uporabljali bolj intenzivno, ali pa kontinuirano v svojih koledarjih določimo čas, ko bomo telefone in računalnik uporabljali samo za nujne primere ali kak dan celo preživeli brez katerega o zaslonov.

V Centru Šteker iz Maribora so z mislijo na družine za bližajoči se počitniški čas pripravili poseben program digitalnega posta. V programu so oblikovali praktične smernice, kdaj in kako zmanjšati rabo zaslonov, pa tudi predloge za različne aktivnosti za vse generacije, s katerimi lahko učinkovito nadomestimo digitalno zabavo.

Sprejmite dvotedenski izziv

Da dvotedenski post ne bi bil preveč dolgočasen, je za vsak dan predviden nov izziv, na primer, dan brisanja odvečnih aplikacij, dan brez Twitterja in Instagrama, ali dan, ko telefon pustimo doma. V času diete se priporoča tudi pisanje dnevnika, v katerega zapisujemo izkušnje s posameznimi izzivi in svoje občutke. Kot alternativo času, ki si ga sicer zapolnimo z brskanjem po najljubših socialnih omrežjih, pa v Centru Šteker predlagajo zanimive igre in aktivnosti, s katerimi smo si šolske počitnice nekoč zapolnjevali vsi, ki smo odraščali še brez zaslonov v roki.

Poslanstvo Centra Šteker, ki je nastal v okviru dejavnosti na področju duševnega zdravja Društva IndiJanez, se tudi sicer osredotoča na celostno obravnavo na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Izvajajo prvi tovrstni brezplačni program v SV Sloveniji, znotraj tega pa sodelujejo z različnimi strokovnjaki na področju mladine. Pri delu upoštevajo najnovejše raziskave in smernice stroke. Uporabnikom so na voljo brezplačna psihološka svetovanja, preventivne delavnice in predavanja, zagotavljajo pa tudi tehnično podporo staršem in skrbnikom, namenjeno seznanitvi z uporabnimi znanji in orodji za zagotavljanje varnosti na spletu.

Več o Centru Šteker in akciji digitalnega posta lahko izveste na naslednji povezavi.

Viri raziskav:
1.	https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjt9Kjxp6z4AhV7SvEDHdcjDwwQFnoECAMQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.gwern.net%2Fdocs%2Fpsychiatry%2F2021-ferguson.pdf&usg=AOvVaw3a-9nUSYaqlvDdrRT4uc2_
2.	https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33798997/
3.	https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/uporaba_zaslonov_smernice_za_splet_150_vecje_ilustracije.pdf
4.	https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30606703/
5.	https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi0zdKlp6z4AhV6QvEDHRHRCdwQFnoECAkQAQ&url=https%3A%2F%2Fdera.ioe.ac.uk%2F35074%2F1%2Fsystematic-literature-review-relationship-between-adolescents-screen-time-sleep-mental-health.pdf&usg=AOvVaw1J_wjNwy17QrZ9Vx52iAX6

 

Scroll to Top
Skip to content