Zgodbe ljudi

Domov » Duševno zdravje » Zgodbe ljudi » Adrijanova zgodba

Adrijanova zgodba

Adrijanova zgodba

Naj bo moja zgodba naša zgodba!

Cena želje po uspehu je višja kot katerikoli avto ali luksuzna dobrina. Če pretiravaš, plačaš z anksioznostjo in izgorelostjo. Zakaj bi mi verjeli? Zato ker sem nekdo, ki še danes plačuje za svojo neprevidnost. Pa naj se vrnem na začetek.

Ko sem se 1. januarja z avtomobilom odpravil na mojo tedensko pot iz Velenja proti Mariboru, se je vse zdelo kot običajno. Z družino smo spili kavico, poljubčkal sem nečakinjo, objel punco in odšel. Sredi poti me je začelo stiskati v prsih in najprej sem pomislil, da to ni nič posebnega, pač tista kavica se mi ni dobro prilegla. Nato pa so moji možgani začeli premlevati dogodke iz preteklih tednov. Malo pred tem je ta svet zapustila mlada punca zaradi srčnega zastoja. Mlada. Nedolžna. A kljub vsemu ranljiva. Zadelo me je; vsi smo isti in nihče se ne more obraniti neizogibnega: smrti. Začelo me je stiskati še bolj, še bolj, še bolj. Srce mi je začelo glasno razbijati, postalo mi je vroče, dobil sem mravljince po celem telesu, jezik se mi je zatikal. Pred sabo sem že videl naslovnico v časopisu »Na avtocesti zaradi srčnega zastoja zavil v ograjo in umrl«. Nemudoma sem zapustil avtocesto in poklical pomoč. Po temeljitem pregledu v UKC v Mariboru sem se odpravil domov. Naslednji dan sem na izkušnjo ponovno vrnil misli. Zakaj me je tako stiskalo? Zakaj me spet tako stiska? Imam kaj narobe v avtu? Se spuščajo plini? Zakaj ravno jaz?

Minil je mesec in izkušnja je bila bolj ali manj za mano. No, vsaj tako sem mislil, dokler nisem ponovno odšel na pot, ista zgodba, bolečina v prsih, mravljinci, vročina. Umiram. Kako ravno jaz, zakaj ravno jaz?

Ponovno sem nemudoma prenehal z vožnjo in – česar takrat nisem vedel – ponovno prekinil svoj val tesnobe. Kar naenkrat pa se je val tesnobe začel dogajati vsak dan. Kaj vsak dan, vsake 2-3 ure. Vklopil sem varovalke in tako kot sem prenehal z vožnjo avtomobila, tako sem prenehal tudi z ostalimi situacijami, kjer bi mi bilo neprijetno, če bi se mi kaj zgodilo. Prenehal sem hoditi na fakulteto zgodaj zjutraj, da se mi ne bi slučajno na poti kaj pripetilo, pa mi nihče ne bi mogel pomagati. Prenehal sem se tuširati in tudi prenehal sem s spolnimi aktivnostmi, da ne bi bil v primeru infarkta slučajno gol ob prisotnosti reševalcev. Prenehal sem se sproščati ob študentskih torkih, saj bi bilo neprijetno, če bi se mi na ŠTUK-u kaj zgodilo, pa me nihče ne bi opazil, ali pa bi si mislil, da sem na trdih drogah. Prenehal sem živeti. Ankisoznost, ki se je vse bolj nakopičila, me je uničevala. Stalno preverjanje telesnih simptomov pri cimru, ki slučajno študira medicino, nenehni obiski pri zdravniku in mnogo stvari, ki jih ne dela nihče, samo zato, da bi se počutil bolje. Obupal sem. Ko sem vohal cvetlice, sem si že mislil, da je to moj pogreb, ko sem vohal ogenj, sem mislil, da sem že v grobu in voham sveče. Vse skupaj je pripeljalo do te stopnje, da se nisem moral več normalno sprostiti. Tri mesece konstantne pripravljenosti me je pripeljalo na rob. Tesnoba se je pomnožila z depresijo in življenje ni imelo več smisla.

Nekega dne sem sedel na fakulteti in pripravljal zapiske za prihajajoče kolokvije. V avli je takrat ravno potekala podelitev diplomskih listin in takrat mi je v misli padlo da bi bilo grozno, če bi kdo iz mojega nadstropja skočil dol in naredil samomor. Kar naenkrat so te vizije dobile osebo, to sem bil jaz. Vizije kar nisem moral ustaviti, nisem se moral spopadati s tem. Odšel sem, saj me je čez eno uro čakalo popoldansko delo pri RTV-ju. Med delom sem na vse pozabil, nakar pa je prišel odmor in vizije so se vrnile. Različne – od samopoškodovanja v avtomobilu do sedenja na železniških tirih. Tudi to je minilo, a začel sem se spraševati, kaj se dogaja. Vrnil sem se domov pozno zvečer in tokrat moje punce ni bilo doma, saj je za vikend odšla domov. Bil sem sam, mislil sem, da bom že zvozil. Nato pa so se vizije vrnile. Začel sem jokati. Si to moja podzavest zares želi? Si želim to jaz? Ne, to ne mora biti tako. Moram poiskati pomoč.

Klical sem vse možne linije za pomoč v stiski, a ura je bila že pozna, zato se mi pravzaprav nobena ni oglasila. Ni mi preostalo drugega, kot da pomoč poiščem na psihiatričnem oddelku UKC Maribor. Poklical sem 112, zaprosil sem za pomoč in odpeljali so me ravno tja, kamor je pot želela da grem.

Po temeljitem razgovoru s psihiatrinjo, prejeti dozi zdravil in prespani noči v sivi coni, so me preselili na zaprti oddelek na psihiatriji. Bil je vikend in ni se kaj dosti dogajalo. Zaprti oddelek je hkrati krut in koristen. Vzamejo ti telefon in stike z zunanjim svetom imaš pravzaprav samo 20 minut na dan. Če nimaš dovoljenih izhodov (ki so trikrat na dan po 30 minut), lahko greš na vrt velik 2 x 2 metra in tam preživiš nekaj minut, sicer pa si zaprt za štirimi stenami. Ko izveš za ta pravila se ti zdi, da boš na zaprtem oddelku zelo težko preživel. Potem pa se ti začne odpirati. Prve dni sicer veliko spiš, saj te tablete utrujajo. Potem pa imaš ogromno časa za razmišljanje, da po sesutju sistema prideš k sebi, se pomiriš. Veliko časa imaš za branje, igranje šaha, namiznega tenisa in mnogo drugega. Spoznaš pa ogromno ljudi, z drugačnimi in tudi z zelo podobnimi težavami kot ti. Veliko se lahko pogovarjaš o izkušnjah drugih ljudi in že to ogromno pripomore tvojim težavam.

Po nekaj dneh sem se preselil na oddelek za nadaljevalno psihiatrično zdravljenje. Ta oddelek se sprva zdi kot nov svet. Ponovno se vzpostaviš z zunanjim svetom preko telefona, dovoljene imaš obiske, zunaj si lahko med 6. in 21. uro in počneš lahko skoraj vse. Tudi na odprtem oddelku sem se ogromno naučil, predvsem pa sem še vedno imel čas delati na sebi in se pripravljati na čas, ko se vrnem iz zdravljenja.

Po slabih treh tednih sem zapustil psihiatrijo. Spremenjen, pripravljen in zagnan. Vizije so izginile, imel sem željo po rekreaciji, ni me več tako stiskalo v prsnem košu in imel sem željo po izboljšanju načina svojega življenja. Tri tedne sem preživel na zdravljenju in pod rokami strokovnjakov na področju duševnega zdravja sem se ogromno naučil. Tehnike sproščanja, tehnike preusmerjanja pozornosti, prednosti rekreacije, prednosti meditacije, sproščanje ob glasbi. Imel sem ogromno motivacije in ponovno sem bil podoben samemu sebi. Po dolgem času sem bil zelo zadovoljen s samim sabo in to je tisto, kar mi je ogromno pomenilo.

Ko sem se vrnil iz zdravljenja sem ob sebi imel najbližje, ki so mi pomagali, da se ponovno vrnem v star sistem. Ponovno sem začel delati obveznosti za fakulteto, delati ob študiju, dnevno telovadim, berem, pišem in delam stvari, ki me spravljajo v dobro voljo.

Ker pa še vedno želim razčistiti, zakaj je do tega prišlo, in ker imam še vedno manjši strah pred vožnjo avtomobila, sem se odločil, da začnem hoditi na psihoterapijo. Trenutno sem v psihoanalitični terapiji in tudi tukaj sem se ogromno naučil o sebi in zakaj je do moje tesnobe prišlo.

Pa naj samo na hitro razložim, da ne bom predolg: Sem zelo deloven človek, dolgočasenje me ubija. Odraščal sem v veliki družini, saj imam kar štiri brate. Nismo imeli najboljših življenjskih pogojev, a vedno smo se imeli radi. Delal sem dve srednji šoli (po izobrazbi sem ekonomski tehnik in srednješolski glasbenik/instrumentalist) in vedno sem na svojih področjih želel blesteti. Kot glasbenik sem bil zelo uspešen in imam kar nekaj zlatih in prvih nagrad iz državnih in mednarodnih tekmovanj. Sedaj študiram Medijske komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in tudi tukaj sem že zelo uspešen. Študij teče pravzaprav brezhibno, ob študiju pa se že samostojno izobražujem in opravljam študentsko delo pri mariborskem regionalnem centru RTV Slovenija.

Na vseh področjih življenja sem želel biti med boljšimi, pa naj je šlo za šport, šolo, glasbo ali pa tudi družabne igre in še kaj bolj brezveznega. To je terjalo svoj davek. Vse skupaj je preveč za enega človeka in to je tudi razlog, zakaj izgorimo in zakaj dobimo napade tesnobe. Seveda gre še za druge faktorje, a že to je dovolj, da kronično zbolimo in se začnemo zdraviti s tabletami, kar sicer pomaga, ni pa to najbolj optimalna rešitev.

Na kratko, življenja ne jemljimo samoumevno, vse ni tako enolično kot izgleda. V primeru da misliš, da nekaj ni v redu, nemudoma poišči pomoč. Pa če gre za najbolj preproste težave, poiskati pomoč ni narobe. Vsak ima priložnost spopasti se s samim sabo in težave, ki nas obdajajo, so včasih bolj kompleksne kot mi mislimo. Moja tesnobo bom premagal, ker sem se tako odločil sam, svetujem, da tako naredi vsak, ki ga muči karkoli.

Obstajajo strokovnjaki na področju duševnega zdravja in oni bodo brez težav razrešili tvoje težave. Če pa te je sram pomoči, se moraš vprašati, v kakšni družbi živimo. Vsak je ranljiv in vsakemu se to lahko prigodi, zato se sramujem družbe, ki ne sprejema psihične in druge pomoči. Začnimo se o tej stigmi na glas pogovarjati in rešimo problem enkrat za vselej.

Jaz sem Adrian Drago Poprijan in če lahko jaz, lahko tudi ti!

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content