Zgodbe ljudi

Domov » Duševno zdravje » Zgodbe ljudi » Desina zgodba

Desina zgodba

Desina zgodba

Kot otrok nemara še nisem imela depresij, vendar sem bila pogosto otožna in ves svet se mi je smilil, celo kamni in predmeti in to me še danes spravlja ob živce. Že tedaj sem veliko prejokala in znamenit je moj stavek, ki sem ga izrekla med hlipanjem, ko nisem imela še niti tri leta: »Meni ne jokajo samo učke, meni srček joka.«

Temu se še danes režijo na družinskih srečanjih. Do sedmega leta sem živela pri starih starših in to so bila lepa leta, potem pa so me starši vzeli k sebi.

Zatem so bila moja najpogostejša občutja anksioznost, strah, sram in želja po begu.

Moj oče je bil alkoholik, občasno nasilen, mama pa me ni poskušala ali znala zaščititi. Do njene smrti sem dvomila, da je sploh kaj čutila do mene. Zdaj vem, da me je imela rada na svoj čudaški način. Tudi sama je bila poškodovana in ranjena. Prav tako moj oče. Obema sem odpustila in z očetom imam danes krasne odnose.

O svojem otroštvu zato redko govorim. Nočem ožigosati svojih staršev, ker jih danes razumem. Po številnih psihoterapijah, letih besa in celo sovraštva do njiju, sem končno odpustila, sprejela in šla naprej. Pa še to sem izvedela o sebi na terapijah, da sem prav zaradi težkega otroštva, bežala v domišljijo in jo razvila do maksimuma, prav tako humor kot obrambo, ter se naučila hitro analizirati ljudi, da sem lahko zaznala, kdo mi bo pomagal in koga se moram bati. Brez takšnega otroštva verjetno ne bi bila pisateljica, ampak to je druga zgodba.

Seveda sem že kot najstnica imela nekaj resnih depresivnih epizod. Prvi poskus samomora sem imela pri desetih letih, in sledilo jih še kar nekaj. Večinoma ni bilo nič resnega, trikrat pa so mi morali spirati želodec in je bilo kar napeto. Danes vem, da razen teh trikrat, nisem želela čisto zares umreti, temveč sem samo iskala način, da bi me odvzeli staršem. Moja največja želja je bila, da bi me posvojila kaka prijazna družina, ali pa da bi se vsaj starša ločila, sta bila vsak zase čisto v redu. Kot odrasla oseba sem sicer opustila poskuse samomora, vendar sem skoraj vsak dan razmišljala o njih, in te misli so me na nek način tolažile. Ves čas sem čutila prav nasladno željo po smrti. In jo tu in tam še danes.

Pri desetih sem začela bežati od doma, in to se je z leti samo stopnjevalo. Takrat niti slučajno še ni bilo v navadi voziti otrok k psihologu. Zelo problematični najstniki so se hitro znašli v popravnih domovih in tudi meni ni dosti manjkalo. Pogosto sem se zatekala k stari mami, ki sem jo čutila kot svojo pravo mamo. Bežanje sem čutila predvsem kot iskanje varnosti. Na začetku bega je bilo vedno vznemirljivo, saj sem bila podvržena fantazijam, kako izjemno življenje in kakšne neverjetne pustolovščine me čakajo na begu. Sanje so se navadno končale tako, da sem se privlekla domov sestradana, bolna in obupana.

V tem nezavednem iskanju varnosti, sem se že pri petnajstih začela zatekat k moškim in skušala živeti pri njih, ali pa sem se potepala. Na začetku srednje šole, se praktično nisem več vračala domov. Zato je tudi nisem končala, ker sem se že tako zgodaj začela preživljati s priložnostnimi deli. Kot varuhinja v vrtcu sem svojo prvo redno službo nastopila tik pred 18. rojstnim dnem. Sledila so obdobja mukotrpnega iskanja same sebe. Hotela sem biti čimbolj normalna in povprečna in neopazna ter sem vztrajno zatirala vse umetniške vzgibe v sebi. Ta obdobja so se menjala z obdobji boemskega življenja, popivanja in druženja z umetniki. Vedno znova sem se tudi zatekala k iluziji, da bom našla zadovoljstvo le v srečni zvezi. Ker pa sem si kajpada izbirala manipulativne moške, ki so me izkoriščali, ali pa take, ki so bili super živilo za mojo nizko samopodobo, da sem imela lahko zaradi njihovega neempatičnega in sebičnega odnosa, ves čas občutek, da nisem dovolj dobra in da se moram še bolj truditi. To me je izčrpavalo. Celo življenje sem se soočala z občutkom, da mene ne more imeti nihče rad. Res nihče. Ker sem tako grozna in tako slab človek. Da ne govorim o tem, kako sem doživljala svojo zunanjo podobo. Predvsem svojo debelost, ki jasno kaže, da sem v težkih trenutkih bežala v hrano in iz tega razvila kar močno zasvojenost, s katero se več ali manj uspešno borim še danes. Ta občutja so me preganjala tudi v zvezi z mojo publiko in bralci. Bila sem prepričana, da bodo slej ko prej pogruntali, da sem v resnici bedna in nesposobna. To sem prenesla celo na svoje tri hčerke in ves čas delala razne vzgojne napake v strahu, da me ne bodo marale, kajti one so bile in so občasno še vedno edini razlog, zaradi katerega živim in delam. Ob vsem tem, pa sem morala ogromno garati, ker sem bila samohranilka. Kako mi je to uspevalo, ne vem. Nimam pojma. Kakorkoli, tak način življenja me je popolnoma izčrpal, postala sem apatična. Barve so izginile, smisel tudi. Bila sem avtomat, in verjetno je šlo za samozaščito. To stanje je trajalo sedem let. Moja zdravnica mi je ves čas težila, da sem depresivna in da naj že začnem jemati antidepresive, ki sem jih vztrajno odklanjala, misleč, da mi bodo spremenili osebnost, in da se bo to slabo odražalo na mojem delu. Kot posledico depresije, sem si omislila še nezdravo ljubezensko zvezo z moškim, ki je v bistvu želel ostati svoboden, hkrati pa biti v razmerju. Depresija se mi je poglobila do najbolj močvirnatega dna moje psihe in svet je postal čisto spran od solz. Jokala sem vsak trenutek, kajti vsak trenutek je bil poln negotovosti. Moji otroci so takrat veliko pretrpeli. Saj sem se še vedno na silo ukvarjala z njimi, a jih sploh nisem zares videla niti slišala. Skrb zanje sem v glavnem prepustila svoji mami, ki je mojo depresijo zelo podpirala, saj ji je omogočila razširiti področje manipuliranja do neslutenih razsežnosti.

V tem obdobju sem sicer obiskovala psihoterapevtko, ki mi je pomagala vsaj preživeti to obdobje brez samomorilnih eskapad, vendar je težko prodrla do mene, ker sem se ves čas hotela pogovarjati samo o moškem s katerim sem bila obsedena, ker sem se prepričala, da bo lahko vse v redu samo tedaj, ko se bom poročila z njim. Ha ha ha. Danes vem, da bi bila to daleč največja napaka v mojem življenju, toda ženske z nizko samopodobo običajno čutimo tako. Prebolevanje je bilo dolgotrajno, ker se je občasno še malce vračal in ne vem, kako bi to obdobje prebila brez najožjih prijateljev. To so ljudje, ki so poleg terapevtov, najpomembnejši pri podpori v stanju depresije. Izogibati se je treba ljudem s podobnimi težavami, ker zlahka zapadate v skupno jamranje in svetobolje, brez iskanja rešitev.

Največ so mi pomagali tisti prijatelji, ki so me sicer poslušali, bili pa so iskreni z mano. Nekateri tudi brutalno. Prijatelji, ki so mi direktno povedali, da zveza s tem moškim nima prihodnosti in niso želeli z mano v nedogled analizirati najinih srečanj ali pa so celo odločno povedali, da se o tem ne bodo več pogovarjali, ker so tega že krepko naveličani, tisti prijatelji, ki so mi rekli, da gre za depresijo, iz katere sem razvila obsesijo, tisti, ki so rekli, da nujno potrebujem antidepresive in terapevta. In končno sem popustila. Omislila sem si oboje. In je pomagalo.

Ko so antidepresivi po kakšnem mesecu začeli prijemati, se je začel moj svet spreminjati. Najprej sem opazila, koliko navlake se je v njem nabralo, in stvari, ki so se mi v depresiji zdele nemogoče, da bi jih lahko izpeljala, so nenadoma postale mogoče. Spremenila sem marsikatero nezdravo razvado, kot je kajenje, prenažiranje in pretirano igranje računalniških igric, ki so bile moj beg v času depresije. Še vedno se tu in tam zatečem k tem odvisnostim, ker pač tablete niso vsemogočne, vendar zelo redko. Depresivne epizode se pojavijo parkrat na leto, vendar izzvenijo v nekaj dnevih. Vmes sem morala antidepresive, ki jih zdaj jemljem že dvanajst let, tudi zamenjati, kar je običajno. Na psihoterapijah sem začela raziskovati razloge za svoje težave in se začela spominjati otroštva, ki sem ga prej večinoma izbrisala. Nastopilo je daljše obdobje jeze na starše, ki je bilo tudi zanje sila neprijetno, ker nisem skoparila z očitki, vendar sem tako vsaj dobila priložnost, da smo se bolje spoznali in da sem jim lahko odpustila.

Danes je moje življenje v primerjavi z neznosnim trpljenjem duha in telesa, ki ga povzroča depresija, prav lepo. Vrnila se mi je radovednost, rada raziskujem različne teme, predvsem na področju naravoslovja. Živim na podeželju, dokaj zadovoljno, s partnerjem, ki me spoštuje, s svojimi živalicami … Ja, kar kul. Ampak pot do sem je bila dolga, zdaj sem stara 67 let in od vsega vam najbolj želim, da bi notranjo moč pridobili mnogo prej in vam ne bi bilo treba toliko žrtvovati. Depresija je namreč resna in nevarna bolezen, čeprav tisti, ki z njo niso imeli opravka, tega ne bodo nikoli verjeli. Sama sem se komaj izvlekla živa, s hudimi zdravstvenimi posledicami. Na dan moram vzeti kup zdravil in še vedno sem pogosto utrujena, utrujena, utrujena … Zato sem tudi nerada prevzela tole funkcijo, ker se mi res ne da več truditi, in težko se mi je vračati v obdobja, ki jim zdaj rečem »prejšnje življenje«. Veliko sem se cmerila ob spominih, ki so zaživeli ob tem pisanju. Toda zdi se mi vredno. Zdi se mi pomembno deliti svoje izkušnje. Morda bodo komu v pomoč. Zato sem bila tudi v tem prispevku brezkompromisno iskrena, čeprav, kolikor poznam Slovenčke, mogoče tudi v lastno škodo.

Življenje je zanimiva in nikoli dolgočasna šola z možnostjo neštetih popravnih izpitov. Častna.

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content