Zgodbe ljudi

Domov » Duševno zdravje » Zgodbe ljudi » Klarina zgodba

Klarina zgodba

Klarina zgodba

Živjo!

Moje ime je Klara Leben, stara sem 25 let. Moj poklic težko opišem z eno besedo, ker mi je všeč razgibanost vsakdana, zato nosim več nazivov. Sem podjetnica, voditeljica INBED podcasta in nosim naziv Nutrition, health and wellness coach.

Danes se večino dnevov zbujam z veseljem, motivirana in radovedna, kaj prinese dan. Ni pa bilo vedno tako…

Moje najbolj vihrano obdobje je bilo brez dvoma po koncu gimnazije. Vpisala sem se na študij francoščine in sociologije in mislim, da že prvi dan ugotovila, da ni zame. Po dobrem premisleku, sem staršem sporočila, da ne bom nadaljevala študija in se za pol leta preselila v Pariz, kjer bom varuška francoski družini. Sliši se dobro, ne?

Pa naj povem kako sem se počutila jaz. Osamljeno, nerazumljeno, prestrašeno s pomanjkanjem smisla in vsak dan z večjim občutkom teže na pljučih. Vedno sem imela rada šport in si rekla, da izkoristim prosti čas v tujini, da bom začela več športat in zdravo jest. Začelo se je s štetjem kalorij in spremljanjem, koliko porabim s treningom, nadaljevalo pa v čustveno in kasneje kompulzivno prenajedanje in zlorabo odvajal, da sem ”odplaknila” fizično bolečino, ki mi jo je prinesla hrana.

Dobrih šest mesecev sploh nisem razumela, kaj se dogaja z mano. Da imam jaz prehransko motnjo? Nemogoče. Jaz, dekle, ki je celo življenje jedlo kar je želelo, brez skrbi. Ko so moje sošolke štele kalorije in si želele shujšati sem si potiho mislila ”joj, samo manj jej.” Dokler nisem te stiske izkusila sama in ugotovila, da veliko sploh nima direktne povezave s hrano samo. Ves čas v Parizu sem bila prepričana, da se bo moje počutje vrnilo ”back to normal” takoj, ko se vrnem domov. Na moje razočaranje temu ni bilo tako.

Skrivni nakupi hrane, da sem jo potem v avtu, v sobi, v kopalnici, kjerkoli naskrivaj zbasala vase. Vem, da se nekomu, ki ni imel nikoli negativnega odnosa do hrane in svojega telesa vse skupaj zdi nesmiselno, a naj razložim. Moja potreba po prenajedanju je dejansko prišla do točke, kjer se je čutila kot potreba. Ko je moje stanje prišlo do kompulzivnega prenajedanja bi ga najlažje opisala kot tisti občutek, ko moraš nujno na WC, sem jaz mogla nujno dobesedno zbasat hrano vase. Moji ”triggerji” so bili odsev v ogledalu, številka na tehtnici, pretesne hlače, stresne situacije in nasploh huda čustvena stiska. Spomnim se trenutka, ko sem rekla DOVOLJ, ne morem več tako. Izčrpana, obupana in globoko ranjena. Toliko fizične in čustvene bolečine kot sem si jo zadala sama v parih letih mi je ne more noben drug na tem svetu. Biti sami sebi največji sovražnik je res težko. Pa kaj, ko nisem znala drugače…

Moja prelomna točka je bila, ko sem stala pred zamrzovalnikom objokana, ker me je že vse bolelo od npr. cele ”šteke” toasta, ki sem jo pojedla preden sem napadla sladoled, kar z žlico. Roka se mi je tresla. Tiste zadnje žlice sladoleda res nisem hotela pojest pa si nikakor nisem mogla pomagati. Takrat sem si priznala, da potrebujem pomoč.

Najprej sem šla samoplačniško do enega naših psihologov, ki mi je prvi dal misliti: Klara, pa tvoj problem ni hrana, ampak vse drugo. Pri njem nisem nadaljevala, ker mi takrat moj ego še vedno ni dovolil priznati, da rabim dejansko redno pomoč stroke. Moje okrevanje se je nadaljevalo tako, da sem šla tudi do svoje zdravnice in jo prosila za napotnico za psihologa. Izjavili so mi, da gre za čakalno dobo leto in pol. Nisem mogla verjeti.

Pot okrevanja ne gre linearno, ampak vijugasto z veliko padci in obrati, a tudi trenutki ponosa nase in na kaj vse sem spotoma dosegla. Prvi korak je brez dvoma, da si najprej priznaš, da potrebuješ pomoč. To ne pomeni, da ti je spodletelo, ampak da sprejemaš odgovornost za svoje dobro počutje. To ne pomeni, da si nor/a in, da je to tvoj konec, ampak da si iskren/a do sebe in si želiš boljšega počutja, boljšega življenja. Naslednji korak je, da iščeš in iščeš dokler ne najdeš psihologa, psihoterapevta, psihiatra, coacha oziroma drugega strokovnega delavca, ki je usposobljen za spekter tvojih izzivov. Ne sprejmi odgovora ne, dokler ne najdeš nekoga s komer boš imel/a občutek, da je pravi človek zate.

Na poti okrevanja mojim staršem nisem povedala kaj se dogaja z mano, ker je bilo tako zame in mojo situacijo lažje. Ne bi prenesla, da bi gledala in čutila svoja starša, da ju skrbi zame. Sploh moja mami, ker mislim, da bi jaz sama še bolj trpela, ko bi čutila njeno bolečino. No, tukaj bi rada dodala, da sem skozi leta opazila, da smo vsi, ki smo kadarkoli imeli negativen odnos s hrano in celo zapadli v neke vrste prehransko motnjo zelo globoko čuteči in čustveni ljudje, ki čutimo bolečino drugih in kdaj doživljamo stisko drugega, kot da je naša.

Kaj me je ta izkušnja naučila? Da ne morem zbežati svojim občutkom in da me le-ti vodijo. Da mi kažejo pot. Tesnoba mi ni pustila ostati v karieri in na neki poti, ki je bila pričakovana od mene. Danes se tesnoba še kdaj oglasi, a jo dojemam popolnoma drugače. Ne bojim se je več in vem, da me povabi, da pogledam v določena področja v mojem življenju. Naučila me je tudi, da dobro počutje ni samoumevno. Danes se v svoji koži počutim večino dni res dobro. Seveda pridejo dnevi, ko mi ni do ničesar, ko nisem motivirana in bi se rada izognila vsem obveznostim, a je tako počutje redko. Za to tudi vsak dan sproti delam na sebi. Našla sem mir v hrani, v telovadbi, v svojem telesu. Našla sem svojo strast in si gradim življenje, ki ga želim živeti. Ki se ga veselim in se ne držim več nazaj zgolj iz strahu ”Kaj si bodo mislili drugi?”…

Nihče drug ne more biti srečen namesto tebe. Nihče drug ne ve, kaj TI rabiš za svoje zadovoljstvo v življenju.

Da boš TI zaživel/a in šel/šla iskriv/a po svoji poti. Življenje je eno samo in je odgovornost vsakega posameznika, da se zavzame za svoje počutje. Vse, kar iščeš, je že v tebi. Uspeh in lepo življenje ni rezervirano samo za peščico ljudi. Tukaj si, da vse to čutiš tudi ti. Sprejmi odgovornost za svojo srečo in poišči pomoč, ko sam/a pač ne zmoreš.

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content