Strokovnjaki, ki lahko pomagajo

Domov » Kam po pomoč » Strokovnjaki, ki lahko pomagajo » Klinični psiholog

Klinični psiholog

Klinični psiholog je specialist klinične psihologije. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani psiholog oziroma magister psihologije, ki je poleg študija psihologije opravil tudi specializacijo iz klinične psihologije. Ukvarja se z zdravljenjem in obravnavo oseb z duševnimi ali osebnostnimi motnjami.

Klinični psiholog ni zdravnik ali medicinski strokovnjak, temveč zdravstveni delavec, ki izvaja psihološko ocenjevanje (psihodiagnostiko) in nudi zdravstveno obravnavo (psihoterapijo).

Deluje na vseh treh ravneh zdravstva (v zdravstvenih domovih, ambulantah, kliničnih centrih in bolnišnicah) ali v zasebni praksi. Do kliničnega psihologa lahko dostopamo sami (npr. v centrih za mentalno zdravje za odrasle) ali nas k njem napoti (osebni) zdravnik. Na voljo je tudi samoplačniška obravnava v zasebni praksi.

Klinični psiholog s pogovorom, opazovanjem in uporabo psihodiagnostičnih sredstev zbere informacije o mišljenju, čustvovanju in vedenju ter izdela celostno klinično-psihološko oceno težav in sposobnosti.

Izvaja psihološko svetovanje ter psihoterapevtsko obravnavo (npr. vedenjsko-kognitivna terapija, psihoanalitična) s posamezniki, pari, skupinami ali družinami. Njegovo delo pogosto poteka v timu, saj sodeluje z drugimi strokovnimi delavci. Tako kot psiholog tudi klinični psiholog ne more samostojno predpisovati zdravil.

 

Scroll to Top
Skip to content