Strokovnjaki, ki lahko pomagajo

Psihiater

Psihiater je zdravnik specialist, ki je zaključil študij na medicinski fakulteti in opravil specializacijo iz psihiatrije. Deluje na vseh treh ravneh zdravstva (v zdravstvenih domovih, ambulantah, kliničnih centrih in bolnišnicah) ali v zasebni praksi. Ukvarja se z različnimi psihiatričnimi boleznimi in motnjami. Z dodatno izobrazbo lahko izvaja psihoterapijo, sodno izvedenstvo in forenzično psihiatrijo.

Usposobljen je za diagnosticiranje in zdravljenje duševnih motenj ter predpisovanje zdravil. Psihiatrično zdravljenje je lahko kratkotrajno (v primeru nujnih urgentnih stanj), dolgotrajno (do ozdravitve oz. zmožnosti posameznika, da samostojno živi in deluje v družbi) ali vseživljenjsko (redno spremljanje oseb).

Nanj se lahko obrnemo kadar sumimo težje duševne motnje (npr. depresijo, fobije, privide, prisluhe, nihanja razpoloženja, anksiozne in posttravmatske motnje, shizofrenijo ali druge psihotične motnje, stresne, osebnostne ali spolne motnje, motnje hranjenja, spanja ter motnje zaradi zlorab ali odvisnosti). Najpogosteje nas k psihiatru napoti osebni zdravnik.

Psihiater v začetku opravi intervju, na podlagi česar postavi diagnozo in pripravi načrt zdravljenja. Po potrebi osebo napoti na dodatne preiskave (npr. k psihologu, internistu), predpiše zdravila in oceni potreben način obravnave. Psihiater je zdravnik in tako poleg osebnega zdravnika edini, ki lahko predpisuje tudi zdravila. Ne opravlja pa psiholoških testiranj in njegova primarna naloga ni svetovanje ali psihoterapija.

 

Scroll to Top
Skip to content