Strokovnjaki, ki lahko pomagajo

Domov » Kam po pomoč » Strokovnjaki, ki lahko pomagajo » Osebni oz. družinski zdravnik

Osebni oz. družinski zdravnik

Ob doživljanju dlje trajajočih duševnih stik in neprijetnih občutkov za katere opazimo, da ovirajo naš vsakdan, se lahko najprej obrnemo na izbranega osebnega oz. družinskega zdravnika. Osebnemu zdravniku lahko zaupamo kaj nas obremenjuje in kako se počutimo. Svoje težave skušajmo opisati čim bolj nazorno (npr. kdaj smo težave opazili, kako se kažejo na vsakodnevni ravni, na kaj vse vplivajo, kako nas ovirajo), da nam bo lahko najbolj učinkovito pomagal.


Vnaprej si lahko pripravimo seznam vsega kar doživljamo in nam je problematično ter vprašanj za zdravnika.

Pri tem izpostavimo naslednje 3 točke:
•	Kakšne spremembe v duševnem zdravju opažamo? Nas kaj skrbi? Kakšno je naše razpoloženje v zadnjem času? O čem veliko razmišljamo?
•	Kako te spremembe vplivajo na nas (npr. na študijske ali službene obveznosti, odnose z bližnjimi, fizično zdravje)?
•	Smo v zadnjem času opazili kakšne druge zdravstvene spremembe ali pa smo spremenili način življenja?

V kolikor nam je neprijetno in težko se odpreti osebnemu zdravniku glede naših težav, lahko prosimo bližnjo osebo, da gre z nami na pogovor. Bližnja oseba, ki nas dobro pozna, bo lahko osebnemu zdravniku podala informacije o morebitnih spremembah iz njene perspektive, ki jih sami morda nismo opazili.

Osebni zdravnik nam lahko pomaga pri soočanju z lažjimi duševnimi stiskami (npr. blaga tesnoba, depresivnost, težave zaradi stresa, itd.). Lahko izvede presejalni test (vprašalnik) s katerim poskuša oceniti naš psihološki status, splošno delovanje, naše medosebne odnose in morebitne težave na socialnem ali službenem področju ter odkriti morebitne globlje duševne težave. Pošlje nas lahko tudi na pregled krvi in druge teste, da bi ocenil ali za duševnimi težavami morda stoji organski vzrok.

Osebni zdravnik nam lahko predstavi različne možnosti odpravljanja težav v duševnem zdravju. Odvisno od narave težav, lahko predpiše zdravila ali pa nas usmeri k drugim, bolj specializiranim, strokovnjakom, ki delujejo v zdravstveni mreži (npr. klinični psiholog, specialist psihiater).

 

Scroll to Top
Skip to content