Nasveti za boljše počutje

Domov » Pomagam sebi » Nasveti za boljše počutje » Učinkovite tehnike sproščanja

Učinkovite tehnike sproščanja

Sproščanje blagodejno vpliva na telesno in duševno zdravje. Poleg interesnih aktivnosti in hobijev, ki nas veselijo in posledično razbremenjujejo, nam do sprostitve lahko pomagajo tudi učinkovite in vsem dostopne tehnike sproščanja. Če jih vpeljemo v svoj vsakdan, nam lahko pomagajo pri ohranjanju stika s samim seboj in hitri zbistritvi našega uma.


Dihalne vaje

Za trenutek skušajmo odmisliti vse misli, ki se nam podijo po glavi in se osredotočimo na svoje dihanje. Lahko sedimo, stojimo ali ležimo, pomembno je, da nam je udobno. Ko mirujemo, globoko vdihnemo skozi nos. Rahlo zadržimo dih, nato pa počasi, umirjeno in enakomerno izdihnemo skozi usta. Pomembno je, da izdih traja enkrat dlje kot vdih. To ponovimo vsaj 10 krat oziroma vse dokler se ne počutimo bolje. Če začutimo vrtoglavico, za nekaj časa prekinimo dihalno vajo.

Prizemljitev

Usedimo ali uležimo se na trdno podlago. Zaprimo oči in se potrudimo, da izklopimo dražljaje iz okolice. Svoje misli usmerimo na stike našega telesa s podlago, na kateri ležimo. Z mislimi postopoma potujemo po telesu in ga zaznavamo oz. občutimo: od prstov na nogah vse do lasišča. Osredotočimo se na točke, kjer je naše telo v stiku s podlago in pomislimo, kako pomirjujoče je, ko začutimo podporo podlage. Osredotočimo se na svoje dihanje in si prizadevajmo odmisliti vse, kar nas takrat obremenjuje.

Tehnika prizemljitve je učinkovita takrat, ko se počutimo močno vpete v dogajanje, začutimo močan strah ali iz situacije ne vidimo izhoda. Čeprav tehnika prizemljitve ne reši problema samega po sebi, nam lahko koristi pri uravnavanju naših čustev in občutku nadzora nad dogajanjem, kar pripomore k lažjemu soočanju s problemom.

Čuječnost

Pri sproščanju nam lahko pomagajo tudi vaje čuječnosti. Čuječnost je stanje, ki ga dosežemo z zavedanjem samega sebe (svojih občutkov, misli, zaznav) in zavedanjem svoje okolice. Gre za namerno usmerjanje pozornosti na sedanji trenutek, na tukaj in zdaj, namesto razmišljanja o preteklosti ali prihodnosti. Nekaj napotkov kako pristopiti k čuječnosti najdete na naslednji povezavi.

Meditacija

Meditacija je vsem dostopna oblika sproščanja, ki jo zlahka načrtujemo (npr. dvakrat na dan, zjutraj in zvečer). Ustaljen dnevni ritem še dodatno pomaga do občutka notranjega miru. Meditiranje lahko traja le nekaj minut ali pa več ur. Za pravilno izvajanje vaj je v začetku dobro slediti vodenim meditacijam. Bistvo meditiranja je v tem, da svojo pozornost popolnoma osredotočamo na izbrani »žariščni pripomoček« (npr. naše dihanje, izgovarjanje »an« ali »om«) in skušamo odmisliti vse ostalo. Ob poslušanju umirjenega glasu se namreč lažje sprostimo in odmislimo skrbi.

Obstaja več vrst meditacij, ključno pa je, da:

 • najdemo primeren in udoben položaj,
 • se umirimo z globokim in počasnim dihanjem,
 • vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi usta,
 • opazujemo, kako se ob vdihu razširijo naša pljuča in ob izdihu spet skrčijo,
 • opazujemo, kaj občutimo v telesu,
 • odmislimo zunanje okolje,
 • vedno znova preusmerimo pozornost na telo (tudi, kadar nas zamotijo misli),
 • se zahvalimo telesu, ker nam tako dobro služi in mu sporočamo, da si lahko odpočije.

Pozitivna vizualizacija

Naše misli imajo pomemben vpliv na naše počutje. Kadar razmišljamo o nečem žalostnem ali strašljivem, se lahko hitro počutimo otožne ali zaskrbljene. Enako velja tudi za prijetno počutje. Kadar razmišljamo o nečem lepem, kar nas veseli ali nam ugaja, kar je pozitivno in pomirjujoče, se bomo počutili sproščeno in prijetno. Z uporabo tehnike Naše misli imajo pomemben vpliv na naše počutje. Kadar razmišljamo o nečem žalostnem ali strašljivem, se lahko hitro počutimo otožne ali zaskrbljene. Enako velja tudi za prijetno počutje. Kadar razmišljamo o nečem lepem, kar nas veseli, nam ugaja, je pozitivno in pomirjujoče, se bomo počutili sproščeno in prijetno. Tehnika je zato učinkovita pri blaženju občutkov tesnobe. Vizualiziramo lahko naše misli, prijeten kraj ali pomirjujoč dogodek. Pomislimo na kraj, prostor ali okoliščine, v katerih nam je prijetno in se počutimo dobro. Izberemo si karkoli, kar nam ugaja in nas pomirja (npr. sanjska plaža, najljubši kotiček, miren vrh gore, gozdni sprehod z ljubljenčkom). Vzemimo si 5 do 10 minut časa in si z vsemi 5 čutili skušajmo predstavljati, zaznati in občutiti ta kraj, prostor ali okoliščine. Bolj kot si bomo nekaj skušali predstavljati podrobno, večji učinek sprostitve bo imelo na naše telo.

Vizualni podobi se skušajmo popolnoma posvetiti in se vanjo vživeti:

 • Vid: Kaj vidimo okoli sebe? Kaj opazimo v daljavi? Ozrimo se naokoli in bodimo pozorni na vse podrobnosti, da zaznamo celotno okolico. Posebej bodimo pozorni na podrobnosti, ki bi jih običajno spregledali.
 • Sluh: Katere zvoke slišimo? So tihi, nežni, ostri ali glasni? Pozorno poslušajmo vse zvoke okoli sebe. Poskušajmo zaznati, ali so morda še kakšni zvoki v ozadju ali v daljavi.
 • Okus: Ali morda jemo ali pijemo kaj dobrega? Kakšen okus ima? Zaznajmo ta okus v polnosti, kot da bi bil ta trenutek prisoten v naših ustih.
 • Dotik: Kaj čutimo? Kakšna je temperatura zraka? Morda piha veter ali se grejemo ob odprtem ognju? Kakšen je občutek na koži?
 • Vonj: Kateri vonji so prisotni? So močni ali blagi? Kako diši zrak? Vzemimo si nekaj časa in zaznajmo vse vonjave ter uživajmo v njih.

Postopna mišična sprostitev

Vaja postopne mišične sprostitve nam pomaga zaznati, kje v telesu čutimo napetost in z njo povezano tesnobo. Z napenjanjem in sproščanjem mišic v telesu lahko dosežemo občutek sprostitve. Vaj se najlažje lotimo v udobnem položaju (sede ali leže). Skušajmo postopoma napeti vse mišice v telesu, tako da začnemo pri obrazu in se pomikamo proti stopalom. Napetost zadržimo 10 sekund in pozorno spremljajmo občutek v telesu. Nato napetost sprostimo in ponovno opazujmo, kako se občutek sproščenosti razlikuje od občutka napetosti.

V nadaljevanju navajamo podrobnejše napotke:

 • Obraz: Kar se da močno se namrščimo in skrčimo vse predele obraza, nato jih sprostimo.
 • Dlani: Stisnimo pest in prste zavijmo v dlan, nato dlani razprimo.
 • Roke: Stisnimo pesti in jih pomaknimo k ramenom, nato jih sprostimo.
 • Ramena: Dvignimo in potisnimo ramena proti ušesom, nato ramenski obroč sprostimo.
 • Hrbet: Lopatice stisnimo močno skupaj, nato jih sprostimo.
 • Trup: Trebuh povlecimo kar se da močno notri, nato ga sprostimo.
 • Stegna: Stegna tesno stisnimo skupaj, nato jih sprostimo.
 • Meča: Stopala močno iztegnimo ali upognimo, nato jih sprostimo.
 • Stopala: Prste na nogah tesno skrčimo in napnimo, nato jih sprostimo.

Kako naj se lotim tehnik sproščanja?

Kadar v svoj vsakdan želimo vpeljati trenutke sproščanja je dobro, da si izberemo takšno tehniko, ki nam leži in nam je všeč. Izvajanje tehnik lahko prilagodimo sebi in svojim (z)možnostim (npr. urniku, okolju v katerem smo). Bolj kot strogo upoštevanje pravil vsake tehnike je pomembno, da smo do svojega telesa prijazni in stanja sprostitve ne skušamo doseči z vso silo. Čeprav se nam bodo nekatere tehnike sproščanja v začetku morda zdele smešne, nesmiselne ali dolgočasne, je pomembno, da z izvajanjem nadaljujemo, saj gre za veščino, ki jo moramo usvojiti. Kajti vse tehnike sproščanja postanejo učinkovitejše z vadbo. Priporočljivo je, da tehniko sproščanja izvajamo redno, pa čeprav krajši čas (npr. 5 ali 10 minut), kot pa če vadimo samo občasno in dlje. Bolje kot bomo osvojili tehniko, lažje bomo dosegli želeno sprostitev.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate priročnik »Tehnike sproščanja« in prisluhnete zvočnim posnetkom, ki vas bodo vodili skozi izvedbo dihalnih vaj, prek mišičnega sproščanja in pozitivne vizualizacije.

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content