Spoprijemanje s težavami in stiskami

Domov » Pomagam sebi » Spoprijemanje s težavami in stiskami » Samomorilne misli

Samomorilne misli

Samomorilne misli

V življenju se velikokrat srečamo s stiskami ali se znajdemo v obdobju povečanega stresa, ko razmišljamo, kaj bi lahko storili, da bi stiska prenehala ali se omilila. Vendar to še ne pomeni, da si želimo umreti. Želimo zgolj prekiniti hudo čustveno bolečino. Kadar se soočamo s samomorilnimi mislimi, za njimi pogosto stojijo občutki utesnjenosti, samote, obupa, nemoči in ničvrednosti, samomor pa vidimo kot edini možni izhod iz bolečine. Pomembno je, da se zavedamo, da obstaja še veliko drugih možnosti, ki lahko omilijo čustveno bolečino. Pomagamo si lahko tudi sami in ukrepajmo takoj!


Na razvoj samomorilnih misli in nagnjenj vpliva več različnih dejavnikov. To so lahko nezdravljena duševna motnja, soočanje s povečanim stresom ali travmatsko izkušnjo v preteklosti, izguba ali ločitev od bližnjega, (medvrstniško ali družinsko) nasilje, zloraba alkohola ali drog, kronične telesne bolezni, gibalna oviranost, brezposelnost, socialna izolacija itd. K pojavu samomorilnih misli lahko pripomorejo tudi finančne težave, težave v medosebnih odnosih (npr. intimni, družinski, prijateljski), nedaven samomor bližnje osebe, težave v službi ali izobraževalnem procesu ter pritiski in pričakovanja s strani družbe. Če je pri osebi hkrati prisotnih več različnih dejavnikov tveganja, se njihov učinek le še povečuje.

Tveganje za samomorilne misli pa zmanjšujejo ustrezna psihološka pomoč, krepitev samopodobe, občutek smisla v življenju, učinkovite tehnike soočanja s stresom in težavami. Tudi razumevanje s strani prijateljev in družine nam daje občutek, da nismo sami in da bližnjim nismo v breme. Osebe s samomorilnimi mislimi se svojih misli lahko sramujejo ali pa jih skrbi, da drugi ne bodo razumeli njihove stiske. Ta napačna prepričanja izhajajo iz zgodovine in mitov naše družbe, ki pravijo, da samomor napravijo tisti ljudje, ki so šibki, strahopetni ali iščejo pozornost. Vse to lahko pripomore k temu, da ljudje svojo stisko zadržujemo zase in ne iščemo pomoči. Kadar se soočamo s samomorilnimi mislimi, ne odlašajmo, temveč pravočasno poiščimo pomoč.

Opozorilni znaki

Samomorilne misli ali namere običajno stežka prepoznamo, saj jih osebe v stiski redko izrazijo navzven. Kljub temu pa obstajajo nekateri opozorilni znaki, ki kažejo, da oseba potrebuje pomoč. Opozorilni znaki so lahko besedni ali vedenjski.

Najpogostejši besedni opozorilni znaki so:
• govor o samomoru, npr. »ubil/a se bom«, »želim si, da nebi bil/a več živ/a«, »želim si, da se nebi nikoli rodil/a«, itd.,
• razmišljanje, pisanje ali govorjenje o smrti ter umiranju,
• izražanje občutka utesnjenosti, nemoči, brezizhodnosti ali brezupa,
• pogosto menjavanje razpoloženja,
• poslavljanje od ljudi, kot da jih oseba nikoli več ne bo videla.

Najpogostejši vedenjski opozorilni znaki so:
• tvegano ali samopoškodbeno vedenje (npr. uporaba substanc, nepremišljena vožnja),
• razdajanje lastnine ali urejanje pravno-formalnih zadev brez logične razlage za tovrstno početje (npr. pisanje oporoke),
• kovanje načrta za samomor oz. pridobivanje pripomočkov za samomor (npr. nakup orožja, kopičenje tablet),
• nepričakovane spremembe (npr. navidezno izboljšanje razpoloženja).

Obstajajo tudi drugi opozorilni znaki, ki lahko nakazujejo prisotnost depresije, kar je tudi eden od najpogostejših pokazateljev slabšega duševnega počutja. Slabše duševno zdravje lahko pomembno pripomore k razvoju samomorilnih misli. Pokazatelji depresivnega razpoloženja so lahko:
• znižana motivacija ali opustitev aktivnosti, v katerih je oseba v preteklosti uživala,
• nastop težav s koncentracijo in spominom,
• izogibanje druženju z bližnjimi (npr. družino, prijatelji) in drugimi ljudmi na splošno,
• povečano uživanje alkohola ali drog.

Če zaznamo, da nekdo doživlja samomorilne misli, je pomembno, da odreagiramo hitro in pristopimo k osebi. Ob tem si lahko pomagamo s smernicami psihološke prve pomoči. Kakršnokoli razmišljanje o samomoru moramo vzeti resno in temu primerno ukrepati.

Poiščimo strokovno pomoč

Najpomembnejše je, da poiščemo strokovno pomoč, pri čemer nam lahko pomaga tudi bližnja oseba. Obrnemo se lahko na osebnega zdravnika, ki nas bo ustrezno napotil naprej. Ob hudi stiski pokličimo 112 ali  01 475 06 70 (urgentno psihiatrično ambulanto).

V pomoč so nam lahko naslednji kontakti:

 • 116 123 (zaupni telefon Samarijan in Sopotnik, 24 ur, vsak dan)
 • 01 520 99 00 (klic v duševni stiski, vsak dan, med 19. in 7. uro)
 • 031 233 211 (ženska svetovalnica, krizni center, 24 ur, vsak dan)
 • 031 704 707, info@posvet.org (brezplačna svetovanja v psiholoških svetovalnicah Posvet)
 • www.tosemjaz.net (pomoč za mlade)
 • www.nebojse.si (pomoč za odrasle)
 • www.zivziv.si (spletno mesto za razumevanje samomora)

Več strokovnih virov pomoči najdete v Mreži virov pomoči.

Kratkoročna rešitev

V trenutku, ko imamo občutek, da so nas prevzele samomorilne misli, je lahko kratkoročna rešitev:
• da iz okolja odstranimo vse predmete, s katerimi bi se lahko poškodovali;
• da se premaknemo na varno območje (če se nahajamo na ne-varni lokaciji);
• da svoja čustva delimo z bližnjo osebo (npr. s prijateljem, družinskim članom). Bližnjega lahko prosimo, naj pride do nas ali pa ga obiščemo sami. Bližnjo osebo lahko tudi prosimo, da nas spremlja na urgentno psihiatrično pomoč. 

 Naredimo varnostni načrt

Ko pričnemo razmišljati o samomoru, nam lahko koristi varnostni načrt, ki ga izdelamo pred tem. Najbolje je, da varnostni načrt izdelamo skupaj z nekom, ki mu zaupamo. V varnostni načrt vključimo nabor napotkov, ki nam v trenutku največje ranljivosti lahko pomagajo in nas odvrnejo od samomorilnih dejanj.

Pomembno je, da zapišemo:
•	opozorilne znake, ki se pri nas pojavljajo; tako bomo hitreje prepoznali svoje samomorilne misli; 
•	način samopomoči, ki nam je pomagal v preteklosti (zapišemo natančno in jasno po korakih); 
•	način samopomoči, ki nam lahko pomaga sedaj (zapišemo natančno in jasno po korakih); 
•	kontakte oseb, ki bi nam v kritičnem trenutku lahko pomagale; 
•	kontakte strokovnih služb za pomoč pred samomorom; 
•	mesto, kamor se lahko v primeru samomorilnih misli zatečemo v zavetje. 

Več koristnih nasvetov kaj lahko storimo sami, če se znajdemo v samomorilni stiski, najdete na naslednji povezavi.

Tveganje za samomorilne misli zmanjšuje ustrezna psihološka pomoč, dobra samopodoba, občutek smisla v življenju, učinkovite tehnike soočanja s stresom in težavami. Razumevanje prijateljev in družine nam daje občutek, da nismo sami in da bližnjim nismo v breme. Kadar se soočamo s samomorilnimi mislimi, ne odlašajmo, temveč pravočasno poiščimo pomoč.

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content