Pogoste duševne težave in motnje

Nespečnost

Nespečnost

Spanje je ena izmed pomembnih telesnih potreb, ki omogočajo normalno delovanje osrednjega živčevja in ritem izločanja hormonov. Poleg prehrane in telesne dejavnosti predstavlja tudi enega izmed pomembnih temeljev zdravega življenjskega sloga. Pomanjkanje spanja se sprva kaže kot slabše razpoloženje, kasneje pa tudi preko težav s pozornostjo in spominom. Med spanjem se naše telo in um obnavljata, zato je pomembno, da poskrbimo za optimalne spalne pogoje, na katere lahko vplivamo (npr. udobno in toplo ležišče, ustrezna sobna temperatura spalnice, miselna in telesna umiritev pred spanjem).

Kadar govorimo o spanju sta pomembni predvsem njegova količina in kakovost. Najbolje je, da je trajanje spanca čim bolj enako v celotnemu času ležanja v postelji. Tako naj bi ob odhodu v posteljo hitro zaspali, se ponoči malo prebujali in se sami od sebe zjutraj ne bi prebudili prezgodaj. Ob vsem tem pa je pomemben tudi subjektiven občutek dobrega spanca in naspanosti ob prebujenju, ki nam skozi dan omogoča optimalno delovanje.

Ljudje za učinkovito delovanje potrebujemo od 7 do 9 ur spanca na noč, čeprav ima vsak posameznik različne potrebe po spanju. Prav tako se ljudje med seboj razlikujemo tudi po različnem ritmu, globini in kakovosti spanca. Potrebe po spanju se spreminjajo tudi skozi različna življenjska obdobja (npr. otroci potrebujejo veliko spanja, medtem ko ga starejši osebe potrebujejo manj). Spalni ritem je lahko odvisen tudi od drugih okoliščin kot so starševstvo, nujne obveznosti, soočanje s težkimi življenjskimi situacijami, menjava ležišča, uživanje kave ali čaja ipd. Vse to moramo upoštevati, če se soočamo s težavami zaradi spanja. Ob tem se zavedajmo, da je normalno, če včasih spimo boljše, drugič pa slabše, saj na naš spanec vpliva mnogo dejavnikov, ki niso vedno pod našim nadzorom.

Če pa je naše spanje moteno dlje časa in se težave s spanjem pojavljajo vse pogosteje, pa lahko pomislimo na motnje spanja. To so pogoste duševne težave, s katerimi se veliko ljudi sreča vsaj enkrat v življenju. Problematične so zaradi negativnega učinka na delovanje telesa in splošno slabše počutje, ki nam tekom dneva onemogoča opravljanje naših obveznosti. Zaradi motenj spanja čez dan delujemo počasneje, manj osredotočeno ter smo bolj zmotljivi, razdražljivi in nejevoljni. Med motnje spanja uvrščamo nespečnost, narkolepsijo, pretirano spanje oz. hipersomnijo, motnje dihanja v spanju, nočne more, motnje gibanja v spanju ipd. V nadaljevanju so predstavljene nekatere osnovne značilnosti nespečnosti kot najpogostejše motnje spanja.

Osnovne značilnost

Nespečnost je pogosta duševna težava, ki se lahko pojavlja samostojno ali kot spremljevalni simptom drugih duševnih motenj (npr. depresije, bipolarne motnje razpoloženja, tesnobe), telesnih težav (npr. prehlada) ali drugih dejavnikov (npr. uživanje kofeina ali teina pred spanjem). Z njo se lahko soočamo zaradi izmenskega dela, potovanj, dežurstev, uživanja psihoaktivnih snovi, stresa, travme ali drugih telesnih in duševnih težav. Posledice nespečnosti se tekom dneva odražajo v slabem počutju, občutku šibkosti, manjši zbranosti, nižji zmožnosti za delo (npr. v šoli ali službi) ali telesnih posledicah (npr. glavobol, napetost v mišicah, slabše odziven imunski sistem). Kronično hudo pomanjkanje spanca lahko pripelje do popolnega psihičnega zloma, ko pričnemo zmotno zaznavati realnost.

Glede na trajanje lahko ločimo tri oblike nespečnosti. Prva je kratkotrajna nespečnost, ki običajno nastane zaradi okoljskih (npr. hrup, neudobno ležišče), telesnih (npr. prehlad) ali stresnih dejavnikov (npr. izpit, nastop). Takšna oblika nespečnosti ne zahteva zdravljenja, saj običajno izgine z odpravo dejavnikov, ki jo povzročajo. Druga oblika je prehodna nespečnost, ki spremlja težko življenjsko situacijo, s katero se trenutno soočamo (npr. izguba bližnjega, intenziven prepir, ločitev, preobremenjenost). Tretja oblika pa je kronična oz. dolgotrajna nespečnost, ki traja več tednov in pomembno vpliva na posameznikovo kakovost življenja. Posamezniki se lahko soočajo s strahom pred odhodom v posteljo, saj ne vedo kaj naj še storijo, da bodo prespali tisto noč.

Pogosti simptomi in znaki

Nespečnost se lahko kaže preko različnih simptomov in znakov kot so:

 • težave ob uspavanju,
 • pogosto prebujanje ponoči, ki ni posledica zunanjih motečih dejavnikov,
 • nenehen občutek dnevne utrujenosti tudi takoj ob prebujenju,
 • subjektiven občutek šibkega spanca, čeprav je spanec posameznika v resnici popolnoma normalen,
 • strah in odpor pred odhodom v posteljo.

Dejavniki, ki lahko vplivajo na pojav

Nespečnost je pogost znak duševnega ali telesnega neravnovesja, ki jo povzročajo številni dejavniki. Če se nespečnost pojavlja skozi več mesecev ter je pomanjkanje spanca že močno izrazito, pa povzroča in poslabšuje skoraj vse duševne motnje (npr. depresijo) in telesne bolezni (npr. GERB refluksna bolezen, težave z mehurjem). Nespečnost je lahko tudi posledica uživanja psihoaktivnih snovi ali slabo vzpostavljenih spalnih navad. Najpogostejša oblika nespečnosti je psihofiziološka nespečnost, ki zaenkrat nima jasno znanega vzroka za pojavljanje. Kaže se tako, da posamezniki težko zaspijo v svoji postelji, hkrati pa brez težav zaspijo drugje (npr. pred TV).

Primer iz življenja

»Blaž je dodiplomski študent, ki se v zadnjih mesecih srečuje z velikimi težavami zaradi spanja. Te se mu pojavljajo že od otroštva, vendar jih je včasih uspel obvladovati z dobro vzpostavljeno spalno rutino in občasnim jemanjem zdravil, ki mu jih je predpisal zdravnik. V zadnjem času se na fakulteti srečuje z mnogimi obveznostmi, zaradi česar je pogosto tesnoben in pod stresom. V času študija na daljavo je zjutraj dolgo spal, saj je noči običajno preživljal pred računalnikom. V posteljo pogosto odhaja z negotovostjo ali bo tisto noč uspel zaspati. Čeprav je zvečer zaspan, se kasneje v postelji premetava in razmišlja o vseh stvareh, ki jih mora opraviti naslednji dan. Četudi mu za kratek čas uspe zaspati, ima ob prebujenju občutek kot da sploh ni zatisnil oči. Zaradi vsega tega se zjutraj zbuja utrujen, zato se mu med predavanji na daljavo pogosto dogaja, da zaspi poleg računalnika. Ker večino dneva preživi v svoji sobi, se pogosto tudi uči ali hrani na postelji. Zaradi strahu, da bi zjutraj zaspal v posteljo vedno vzame telefon. Zdi se, da se nenehno vrti v istem krogu – po utrujajočem dnevu se ponoči premetava po postelji, ko pa bi moral biti čez dan spočit, se mu oči zapirajo same od sebe. Zaradi nespečnosti postane jezen sam nase in ker ga to vznemirja, kasneje samo še težje zaspi. Blaž je naveličan nenehnega prebujanja ponoči in utrujenosti skozi dan, zato se je odločil s svojo težavo ponovno obrniti na zdravnika.«

Kdaj in kam po pomoč?

Spanje predstavlja pomemben del naše vsakodnevne rutine. Njegovega pomena pa se običajno zavemo šele takrat, kadar se nam pojavijo težave v zvezi z njim. Če se prej nismo redno srečevali s težavami zaradi spanja in so težave kratkotrajne ali prehodne narave, skušajmo razmisliti o tem ali je v našem življenju zadnje tedne prisotno karkoli, kar bi vplivalo na nespečnost. Čeprav so začasne težave z nespečnostjo neprijetne, skušajmo temu posvetiti čim manj pozornosti in se ne vznemirjati preveč, saj bo nespečnost sčasoma minila, medtem pa skušajmo poskrbeti za dobro spalno higieno.

Dobro vzpostavljena spalna rutina pomeni, da hodimo spat vsak večer ob isti uri kot tudi vstajamo ob isti uri. Tekom dneva se izogibajmo daljšim spalnim počitkom. Spalni prostor si uredimo tako, da bo zatemnjeno, mirno, udobno in prijetno toplo. Postelja naj bo namenjena le spanju, zato se skušajmo izogibati drugim aktivnostim v postelji (npr. učenju, gledanju TV, hranjenju). Kadar se nam zgodi, da dlje časa ne moremo zaspati, je bolje, da vstanemo in skušamo početi nekaj pomirjajočega ter se v posteljo vrnemo šele ob občutku zaspanosti. Nekaj ur pred spanjem se skušajmo izogibati kofeinu, nikotinu, težje prebavljivi hrani in zahtevni telesni dejavnosti. Prav tako tudi ne hodimo spat lačni. Priporočljivo je, da nekaj časa pred spanjem nismo v stiku z modro svetlobo (npr. telefon, tablica, računalnik). Za nemoten spanec telefon pustimo v sosednji sobi ali vsaj utišamo njegovo zvonjenje. K hitrejšemu dremežu nam lahko pomagajo tudi različne tehnike sproščanja.

V kolikor pa se soočate s hudo nespečnostjo, ki traja več tednov, se je priporočljivo obrniti na svojega osebnega zdravnika. Zdravnik bo preveril našo zgodovino bolezni, ki bi bile lahko povezane z nespečnostjo. Ob hudi nespečnosti nam lahko predpiše kratkotrajno terapijo z zdravili (uspavali) ali nas napoti na Center za motnje spanja v UKC Ljubljana ali SB Celje.

Nekaj priporočil za dober spanec:

Več o motnjah spanja:

 

Scroll to Top

Osebni zdravnik

Osebni zdravniki se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Centri za duševno zdravje odraslih

V kolikor se soočamo z hudo duševno stisko ali nasiljem, se lahko po pomoč obrnemo na najbližji Center za duševno zdravje odraslih. Lokacije najdete na spletni povezavi.

Multidisciplinarne ekipe strokovnjakov duševnega zdravja se pogosto srečujejo z nujnimi primeri in so tudi posebej usposobljene kako najbolj učinkovito nasloviti nastale nujne situacije.

Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja

Nujna in krizna stanja obravnavajo nujna medicinska pomoč in psihiatrične bolnišnice. Nujna medicinska pomoč je na voljo v vsakem zdravstvenem domu in bolnišnici.

Psihiatrične bolnišnice, ki nudijo pomoč v nujnih in kriznih stanjih pa so na naslednjih lokacijah:

 • Ljubljana:
  • Urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45 uro), Njegoševa 4 01/475 06 85
  • Dežurna psihiatrična služba – Center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), Zaloška 29 01/5874 900
 • Maribor: Psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8.00 do 8.00 naslednjega dne), Ob železnici 30 02/321 11 33
 • Vojnik: Psihiatrična bolnišnica Vojnik, psihiatrična dežurna – urgentna ambulanta, (vsak dan 24 ur, od 8. do 8.ure), Celjska cesta 37 03/780 01 00
 • Ormož: Psihiatrična bolnišnica Ormož, Ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10.00 do 15.00 ure, Ptujska cesta 33, 2270 Ormož 02/741 51 00

Dežurna pedopsihiatrična služba na varovanem oddelku za otroke in mladostnike

V kolikor nastopi huda duševna stiska ali se soočimo z nasiljem izven delovnega časa, se vedno lahko obrnemo tudi na dežurno pedopsihiatrično službo na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, Grablovičeva 44a, 01/5874 955.

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Pomoč lahko poiščemo v podpornih ambulantah regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:
 • Ljubljana:
  • Za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, Bohoričeva ulica 20, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30, tel.št.: 01/522 37 00
  • Za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Grablovičeva 44a, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; telefon: 01/587 49 55
 • Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; 02/321 10 00

Osebni pediater

Osebni pediatri se kot »vratarji« v zdravstveni sistem srečujejo z najrazličnejšimi nujnimi situacijami in obstaja velika verjetnost, da je pred nami že pomagal drugi osebi, ki se je znašla v podobni hudi stiski. V tovrstnih primerih imajo osebni zdravniki pripravljen protokol, ki omogoči, da nam nudi najučinkovitejšo pomoč oziroma, da nam omogoči dostop do potrebnih strokovnjakov.

Študentske psihološke svetovalnice

Slovenske univerze svojim študentom in zaposlenim nudijo psihološke svetovalnice. Te so namenjene vsem študentom, ki se soočajo s težkimi situacijami (na področju študija, medosebnih odnosov, itd.), potrebujejo pogovor ali nasvet kako naprej.

Več o psiholoških svetovalnici na svoji univerzi si preberi na naslednji povezavi:

Center za psihološko svetovanje Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi brezplačno psihološko svetovanje na različnih lokacijah po Sloveniji, tako za odrasle kot za mladostnike:
 • Lokacije svetovalnic za odrasle:
  • Ljubljana, Kranj, Postojna, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Sevnica, Portorož, Idrija, Maribor, Zagorje ob Savi, Nove mesto, Tolmin, Ilirska Bistrica, Jesenice: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje, Laško, Mozirje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
 • Lokacije svetovalnic za mladostnike od 14 do 18 let:
  • Ljubljana, Portorož: naročanje na telefonski številki: 031 704 707, vsak delovni dan med 8. in 16.uro
  • Celje: naročanje na telefonski številki: 031 778 772, ponedeljek-četrtek 10.00-18.00h, petek 8.00-15.00
Več o Posvetu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.posvet.org ali pa jih kontaktirate preko elektronske pošte: info@posvet.org

Telefonsko svetovanje

V primeru duševne stiske lahko hitro in brezplačno dostopamo tudi do telefonske pomoči:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Na voljo je tudi telefonsko svetovanje, ki je posebej usposobljeno za žrtve nasilja v sklopu Društva SOS:

 • Brezplačni SOS telefon, 24ur/dan: 080 11 55.
 • SOS osebno svetovanje: vsak delavnik od 9. do 15. ure: 031 699 333 (lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko).

Socialno-varstveni programi

Nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO) izvajajo številne socialno-varstvene programe na področju duševnega zdravja, in sicer:

 • Programi medvrstniške podpore, kjer lahko najdemo podporo pri osebah z izkušnjami v težavah z duševnim zdravjem, ki so podobne našim;
 • Programi za okrevanje, ki vključujejo poklicno rehabilitacijo, usposabljanja za različna dela ter podporno zaposlovanje;
 • Bivanje s podporo, ki je namenjeno osebam, ki potrebujejo pomoč pri samostojnem bivanju
 • Programi za podporo pri vsakodnevnem življenju

Ker programi NVO na področju duševnega zdravja zajemajo tako široko paleto aktivnosti, so namenjeni tako osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, kot tudi osebam, ki so se prvič srečale z duševnimi stiskami in iščejo podporo vrstnikov s podobnimi izkušnjami.

V Sloveniji na področju duševnega zdravja deluje več različnih NVO in sicer:

Kontakte vseh teh društev najdete na naši spletni strani pod Seznam virov pomoči v podpoglavju Seznam socialnovarstvenih programov na področju duševnega zdravja.

Spletno svetovanje in informiranje

Do svetovanja in informacij s strani strokovnjakov duševnega zdravja lahko dostopamo tudi na spletu. Vprašanja lahko zastavimo tudi anonimno, prav tako lahko opredelimo ali želimo, da je naše vprašanje ter odgovor strokovnjaka objavljen na spletni svetovalnici ali želimo, da nam odgovorijo zasebno.

Spletno svetovanje je namenjeno je predvsem nudenju nasvetov v primeru blažjih duševnih stisk, spodbujanju krepitve duševnega zdravja ter usmeritvi k strokovnemu viru pomoči v primeru bolj izraženih duševnih stisk ali nujnih primerih.

Različne spletne platforme za svetovanje in informiranje najdete na naslednji povezavi:

Samoplačniška obravnava pri zasebnih izvajalcih

Po pomoč se lahko obrnemo tudi k strokovnjakom duševnega zdravja, ki imajo zasebno prakso. To so tako psihiatri, klinični psihologi, psihologi, kot tudi svetovalci in psihoterapevti. Obravnava pri zasebnih strokovnjakih duševnega zdravja je samoplačniška. Na primer, povprečna cena 50 minutne psihoterapije se giblje med 45 do 60 EUR.

Ker v Sloveniji še vedno ni urejene zakonodaje o psihoterapiji in psihološki dejavnosti, je pomembno, da smo pri izbiri zasebnega strokovnjaka previdni. Pri izbiri ustreznega in kakovostnega strokovnjaka nam lahko svetuje tudi strokovnjak duševnega zdravja, ki je zaposlen v javnem zdravstvu (npr. v Centru za duševno zdravje za odrasle, psihiatrični bolnišnici) ali osebni zdravnik.

Centri za duševno zdravje odraslih (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje odraslih (CDZO) delujejo v zdravstvenih domovih in so namenjeni vsem starejšim od 18 let, ki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. Za pogovor s strokovnjaki v CDZO se lahko odločimo po lastni presoji, saj za vstop ni potrebna napotnica.

V CDZO deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika psihiatra, psihologa, specialista klinične psihologije, socialnega delavca, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nam nudijo celostno obravnavo naših duševnih stisk – vsak na svojem področju, ter skupaj z nami oblikujejo naš načrt zdravljenja.

Po potrebi nas CDZO napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več od CDZO si lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za krepitev zdravja / Zdravstvenovzgojni centri

Centri za krepitev zdravja (v nadaljevanju: CKZ) in Zdravstvenovzogojni centri (v nadaljevanju: ZVC), ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji, brezplačno (v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja) nudijo različne delavnice za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Tehnike sproščanja
 • Spoprijemanje s stresom
 • Zdravi odnosi
 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Nudijo nam tudi pogovorne ure, kjer se lahko na individualni ravni z različnimi strokovnjaki posvetujemo kako okrepiti naše duševno zdravje.

Prvih treh delavnic se lahko udeležimo tako, da kontaktiramo enega izmed centrov ter se dogovorimo za obisk delavnic ali individualni posvet.

Na delavnici namenjeni podpori ob spoprijemanju s tesnobo in depresijo nas lahko napotijo tudi osebni zdravnik, patronažna medicinska sestra, psihiater, psiholog ali drug specialist, ki dela v zdravstveni dejavnosti. Lokacije ZVC in CKZ lahko najdemo na naslednji povezavi.

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (tudi brez napotnice)

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) delujejo v zdravstvenih domovih. Namenjeni so otrokom, mladostnikom do 19. leta in njihovim staršem, ki potrebujejo pomoč ali podporo pri reševanju duševnih stisk ali pri krepitvi duševnega zdravja. V CDZOM lahko otroka ali starše usmeri osebni zdravnik ali razvojni pediater, obiščete jo lahko tudi brez napotnice.

V CDZOM deluje multidisciplinarna ekipa, ki vključuje zdravnika specialista otroške in mladostniške psihiatrije, psihologa, specialista klinične psihologije, (kliničnega) logopeda, socialnega delavca, specialnega pedagoga, delovnega terapevta in diplomirano medicinsko sestro/zdravstvenika. Ti nudijo otroku ali mladostniku celostno obravnavo njihovih duševnih stisk ter pripravijo načrt zdravljenja.

Po potrebi CDZOM otroka ali mladostnika napoti na specialistični pregled ali usmeri na preventivne programe.

Več o CDZOM si lahko preberemo na naslednji povezavi.

Psihiatrična ambulanta

Zdravnik specialist psihiater ugotovi in določi s katero obliko duševne motnje se soočamo (postavi diagnozo). Skupaj z nami pripravi načrt zdravljenja in tudi spremlja potek našega okrevanja. Po potrebi uvede zdravila in poskrbi, da ob tem prejmemo tudi psihoterapijo in izobraževanja na področju duševnega zdravja (psihoedukacija).

Za pregled pri zdravniku psihiatru se lahko odločimo po lastni presoji – torej brez napotnice. Prav tako pa nas na pregled lahko usmeri tudi osebni zdravnik z izdajo napotnice.

Team v ambulanti družinske medicine (osebni zdravnik)

Pri iskanju primernega vira pomoči se lahko obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas bo na podlagi pogovora in ocene naših stisk usmeril naprej k primernemu strokovnjaku. Lahko nam izda napotnico za:

 • Psihološki ali klinično psihološki pregled
 • Specialistični pregled (pedopsihiatrični pregled, neuropsihološki pregled)
 • Psihiatrični pregled*

Za specialistični pregled osebni zdravnik izda napotnico, ko oceni, da za opredelitev naše duševne motnje ali učinkovitejše zdravljenje potrebujemo strokovnjaka z bolj poglobljenimi znanji na določenem področju.

Osebni zdravnik nas lahko tudi brez napotnice usmeri na:

 • Center za duševno zdravje odraslih (pričetek obravnave po 18. letu)
 • Psihiatrični pregled*
 • Preventivni program (npr. center za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni center)

Z napotnim dokumentom (ni enako kot napotnica) vas lahko usmeri tudi v Center za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojni center na delavnico za krepitev duševnega zdravja in sicer:

 • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
 • Podpora pri spoprijemanju z depresijo

*Opomba: Zaradi boljšega spremljanja nekateri želijo, da so k njim na pregled napoteni s strani osebnega zdravnika, vendar ne vsi.

Telefonsko svetovanje

Če nismo prepričani, katera oblika pomoči bi bila najbolj primerna za nas, kje poiskati pomoč ali kako dostopati do pomoči, se lahko posvetujemo tudi preko telefona z različnimi svetovalci:

 • Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Spletni viri pomoči

Ko nismo prepričani katera oblika pomoči, je najbolj primerna za nas ali sploh kje začeti iskati pomoč, si lahko pomagamo z različnimi spletnimi stranmi, ki imajo nabor različnih virov pomoči:

Prav tako lahko za usmeritev povprašamo strokovnjake duševnega zdravja, ki svetujejo v spletnih svetovalnicah:

Skip to content